Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Mleczny trunek dla pełnoletnich miłośników piernika.
Garnek, łyżka, lejek, szklane butelki.
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 887
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 2762
Chleb z airfryera to połączenie jedynie sześciu składników. Jest lekki, puszy...
Odsłon: 3273
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 887
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 2762
Chleb z airfryera to połączenie jedynie sześciu składników. Jest lekki, puszy...
Odsłon: 3273
Składniki
Do garnka przelać słodzone mleko skondensowane oraz śmietankę i nastawić je na podgrzewanie na niezbyt dużej temperaturze. Po chwili do lekko ciepłej zawartości garnka dodać gorzkie kakao, przyprawę do piernika i kilka kropel aromatu migdałowego. Wszystko podgrzewać, mieszając od czasu do czasu, na niezbyt dużej mocy do momentu rozpuszczenia kakao i przyprawy piernikowej. Podgrzane, połączone ze sobą składniki odstawić na chwilę na bok, jak sekundkę przestygną dolać do nich wódkę. Zamieszać i przelać do butelek, w których likier będzie przechowywany. Gotowy likier przechowywać w lodówce. Dobrze jest dać trunkowi kilka dni, żeby się "przegryzł".