Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Mleczny trunek dla pełnoletnich miłośników piernika.
Garnek, łyżka, lejek, szklane butelki.
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 82
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 3876
Prosty i smaczny przepis na szaszłyki z kurczaka na obiad lub kolację dla trz...
Odsłon: 122
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 82
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 3876
Prosty i smaczny przepis na szaszłyki z kurczaka na obiad lub kolację dla trz...
Odsłon: 122
Składniki
Do garnka przelać słodzone mleko skondensowane oraz śmietankę i nastawić je na podgrzewanie na niezbyt dużej temperaturze. Po chwili do lekko ciepłej zawartości garnka dodać gorzkie kakao, przyprawę do piernika i kilka kropel aromatu migdałowego. Wszystko podgrzewać, mieszając od czasu do czasu, na niezbyt dużej mocy do momentu rozpuszczenia kakao i przyprawy piernikowej. Podgrzane, połączone ze sobą składniki odstawić na chwilę na bok, jak sekundkę przestygną dolać do nich wódkę. Zamieszać i przelać do butelek, w których likier będzie przechowywany. Gotowy likier przechowywać w lodówce. Dobrze jest dać trunkowi kilka dni, żeby się "przegryzł".