Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Mleczny trunek dla pełnoletnich miłośników piernika.
Garnek, łyżka, lejek, szklane butelki.
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 1798
Dzień dobry mam dziś dla was przepis na pyszny biszkopt bez proszku do piecze...
Odsłon: 1562
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 1530
Świąteczny makowiec na kruchym spodzie, z polewą czekoladową. Przepyszne bożo...
Odsłon: 1951
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 1798
Dzień dobry mam dziś dla was przepis na pyszny biszkopt bez proszku do piecze...
Odsłon: 1562
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 1530
Świąteczny makowiec na kruchym spodzie, z polewą czekoladową. Przepyszne bożo...
Odsłon: 1951
Składniki
Do garnka przelać słodzone mleko skondensowane oraz śmietankę i nastawić je na podgrzewanie na niezbyt dużej temperaturze. Po chwili do lekko ciepłej zawartości garnka dodać gorzkie kakao, przyprawę do piernika i kilka kropel aromatu migdałowego. Wszystko podgrzewać, mieszając od czasu do czasu, na niezbyt dużej mocy do momentu rozpuszczenia kakao i przyprawy piernikowej. Podgrzane, połączone ze sobą składniki odstawić na chwilę na bok, jak sekundkę przestygną dolać do nich wódkę. Zamieszać i przelać do butelek, w których likier będzie przechowywany. Gotowy likier przechowywać w lodówce. Dobrze jest dać trunkowi kilka dni, żeby się "przegryzł".