Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Mleczny trunek dla pełnoletnich miłośników piernika.
Garnek, łyżka, lejek, szklane butelki.
Jeśli macie sentyment do budyniu z sokiem, koniecznie spróbujcie kociewskiego...
Odsłon: 91
Krokiety na twarogu z dodatkiem kolendry i chili to bardzo aromatyczne, delik...
Odsłon: 5580
Przepis dnia
Soczyste kotlety mielone i siekane.
Odsłon: 3991
Włoska zupa fasolowa.
Odsłon: 109
Dla wielbicieli czekolady i nie tylko. Domowe najlepsze.
Odsłon: 686
Jeśli macie sentyment do budyniu z sokiem, koniecznie spróbujcie kociewskiego...
Odsłon: 91
Krokiety na twarogu z dodatkiem kolendry i chili to bardzo aromatyczne, delik...
Odsłon: 5580
Przepis dnia
Soczyste kotlety mielone i siekane.
Odsłon: 3991
Włoska zupa fasolowa.
Odsłon: 109
Dla wielbicieli czekolady i nie tylko. Domowe najlepsze.
Odsłon: 686
Składniki
Do garnka przelać słodzone mleko skondensowane oraz śmietankę i nastawić je na podgrzewanie na niezbyt dużej temperaturze. Po chwili do lekko ciepłej zawartości garnka dodać gorzkie kakao, przyprawę do piernika i kilka kropel aromatu migdałowego. Wszystko podgrzewać, mieszając od czasu do czasu, na niezbyt dużej mocy do momentu rozpuszczenia kakao i przyprawy piernikowej. Podgrzane, połączone ze sobą składniki odstawić na chwilę na bok, jak sekundkę przestygną dolać do nich wódkę. Zamieszać i przelać do butelek, w których likier będzie przechowywany. Gotowy likier przechowywać w lodówce. Dobrze jest dać trunkowi kilka dni, żeby się "przegryzł".