Do góry

Napoje Przepis na:

Magiczna lemoniada

Magiczna lemoniada

Autor:

Przepisów i artykułów: 292 Ocena: 1856

Dodano:

Odsłon: 207

Orzeźwiająca lemoniada z ekologicznych cytryn osłodzona naturalnym miodem wielokwiatowym. Magia tego napoju ukryta jest w kostkach lodu z Butterfly Pea Tea, dzięki którym w szklance z napojem dzieją się prawdziwe czary. Niebieskie kostki lodu pod wpływem soku z cytryny zmieniają lemoniadę w fioletowy napój. Dla zainteresowanych: Butterfly Pea Tea inaczej Klitoria ternateńska - roślina uprawiana głównie w Azji. Tradycyjnie wykorzystywana w medycynie ajurwedyjskiej. Podobno ma szereg właściwości zdrowotnych, między innymi usprawnia pracę mózgu, poprawia odporność, wykazuje działanie przeciwgorączkowe, przeciwzapalne, przeciwbólowe, moczopędne. Napar z Butterfly Pea Tea ma zastosowanie przy stanach depresyjnych i lękowych. Antocyjany zawarte w kwiatach, które nadają im niebieski kolor, pozytywnie wpływają na nasze oczy, skórę i włosy. W azjatyckiej kuchni wykorzystywane są też właściwości barwiące tej rośliny. W Tajlandii często można spotkać ryż czy desery w niebieskim kolorze. Napar przygotowany z klitorii ma lekki ziołowy aromat i smak. Można spożywać go na ciepło i na zimno. Po dodaniu soku z cytryny napar zmienia swój kolor, staje się fioletowo-różowy.

Składniki

  • 12 suszonych kwiatów Butterfly Pea Tea (Klitoria ternateńska)
  • 2 szklanki gorącej wody
  • 3 cytryny ekologiczne
  • 4 łyżki miodu wielokwiatowego(można dać więcej, zależy od naszego smaku)
  • 1,5 litra wody mineralnej niegazowanej
> 6 os. 15 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Magiczna lemoniada

Przygotowanie

  1. Kwiaty klitorii ternateńskiej zalewamy wrzątkiem, odstawiamy do ostudzenia. Gdy ostygnie przelewamy do foremek do lodu.

    Miód mieszamy z wodą mineralną i sokiem z cytryn. Odstawiamy do lodówki.

    Schłodzoną lemoniadę, przelewamy do wysokich szklanek, podajemy z lodem z herbaty z klitorii. Cieszymy się jej smakiem, kolorem i aromatem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń