Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Orzeźwiająca lemoniada z ekologicznych cytryn osłodzona naturalnym miodem wielokwiatowym. Magia tego napoju ukryta jest w kostkach lodu z Butterfly Pea Tea, dzięki którym w szklance z napojem dzieją się prawdziwe czary. Niebieskie kostki lodu pod wpływem soku z cytryny zmieniają lemoniadę w fioletowy napój. Dla zainteresowanych: Butterfly Pea Tea inaczej Klitoria ternateńska - roślina uprawiana głównie w Azji. Tradycyjnie wykorzystywana w medycynie ajurwedyjskiej. Podobno ma szereg właściwości zdrowotnych, między innymi usprawnia pracę mózgu, poprawia odporność, wykazuje działanie przeciwgorączkowe, przeciwzapalne, przeciwbólowe, moczopędne. Napar z Butterfly Pea Tea ma zastosowanie przy stanach depresyjnych i lękowych. Antocyjany zawarte w kwiatach, które nadają im niebieski kolor, pozytywnie wpływają na nasze oczy, skórę i włosy. W azjatyckiej kuchni wykorzystywane są też właściwości barwiące tej rośliny. W Tajlandii często można spotkać ryż czy desery w niebieskim kolorze. Napar przygotowany z klitorii ma lekki ziołowy aromat i smak. Można spożywać go na ciepło i na zimno. Po dodaniu soku z cytryny napar zmienia swój kolor, staje się fioletowo-różowy.
Od dawna przybierałam się do zrobienia lodów, szukałam przepisów, inspiracji,...
Odsłon: 50
Smażone ćwiartki z kurczaka podane z ziemniakami i surówką z pekińskiej kapusty.
Odsłon: 256
Pyszny schabik nadziewany kabanosami, o kruchym , mięciutkim i delikatnym mię...
Odsłon: 35
Od dawna przybierałam się do zrobienia lodów, szukałam przepisów, inspiracji,...
Odsłon: 50
Smażone ćwiartki z kurczaka podane z ziemniakami i surówką z pekińskiej kapusty.
Odsłon: 256
Pyszny schabik nadziewany kabanosami, o kruchym , mięciutkim i delikatnym mię...
Odsłon: 35
Składniki
Kwiaty klitorii ternateńskiej zalewamy wrzątkiem, odstawiamy do ostudzenia. Gdy ostygnie przelewamy do foremek do lodu. Miód mieszamy z wodą mineralną i sokiem z cytryn. Odstawiamy do lodówki. Schłodzoną lemoniadę, przelewamy do wysokich szklanek, podajemy z lodem z herbaty z klitorii. Cieszymy się jej smakiem, kolorem i aromatem.