Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nalewka czosnkowa nazywana również nalewką tybetańską lub eliksirem młodości. Przygotujecie ją z zaledwie dwóch składników. Ten naturalny specyfik to rewelacyjny sposób na walkę z przeziębieniem. Warto go stosować również prewencyjnie, na wzmocnienie odporności. Nalewka czosnkowa ma działanie przeciwbakteryjne i przeciwpasożytnicze, ale to nie koniec jej cennych właściwości. Jej regularne stosowanie wpływa na poprawę elastyczności naczyń krwionośnych, obniża ciśnienie krwi, poprawia trawienie i opóźnia procesy starzenia. Najlepiej stosować ją na wieczór, dwie godziny po ostatnim posiłku.
Po upieczeniu skrzydełek zostało nam sosiku na dnie blachy, którego użyliśmy...
Odsłon: 55
Klasyka kilku europejskich kuchni, bo polskiej i ukraińskiej. Są bardzo smacz...
Odsłon: 686
Jest potrawą turecką. Mielone z mieszanką przypraw są wyśmienite. Smakują i p...
Odsłon: 458
Tym razem zapraszam na pyszny boczek rolowany, roladę z boczku. Jest pyszna,...
Odsłon: 129
Po upieczeniu skrzydełek zostało nam sosiku na dnie blachy, którego użyliśmy...
Odsłon: 55
Klasyka kilku europejskich kuchni, bo polskiej i ukraińskiej. Są bardzo smacz...
Odsłon: 686
Jest potrawą turecką. Mielone z mieszanką przypraw są wyśmienite. Smakują i p...
Odsłon: 458
Tym razem zapraszam na pyszny boczek rolowany, roladę z boczku. Jest pyszna,...
Odsłon: 129
Składniki
Obierz czosnek, przeciśnij go przez praskę i przełóż do wyparzonego wcześniej słoika.
Do słoika z rozdrobionym czosnkiem wlej spirytus. Zakręć słoik. Odstaw na 10 dni. Co drugi dzień potrząsaj naczyniem.
Po 10 dniach odkręć słoik, przefiltruj nalewkę i przelej do ciemniej butelki. Zakręć butelkę i odstaw nalewkę na 1-2 tygodnie. Po tym czasie nalewka czosnkowa jest gotowa do picia.
Nalewkę czosnkową stosuj wieczorem, dwie godziny po ostatnim posiłku. Zacznij od 10 kropli, następnego dnia zwiększ dawkowanie do 15 kropli, trzeciego dnia do 20 kropli, od 4 do 7 dnia zwiększaj liczbę kropli o dodatkowe 10. Od 7 dnia stosuj po 60 kropli dziennie (do momentu, kiedy nalewka się skończy).