Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Banalnie prosta i szybka w przygotowaniu nalewka z jabłek. Najlepiej smakuje po upływie kilku miesięcy. Długie leżakowanie trunku pozwala uzyskać odpowiedni aromat i smak.
Placki warzywne z piekarnika to lekkie, wiosenne placki, idealne na odchudzan...
Odsłon: 6537
Propozycja na pyszny obiad ugotowany w stosunkowo krótkim czasie i przy niewi...
Odsłon: 1217
Ponieważ w tym roku okoliczne robinie kwitną dość obficie, postanowiłam wypró...
Odsłon: 53
Polecam. Pyszna, rozgrzewająca zupa. Pełna smaków, aromatów.
Odsłon: 2376
Placki warzywne z piekarnika to lekkie, wiosenne placki, idealne na odchudzan...
Odsłon: 6537
Propozycja na pyszny obiad ugotowany w stosunkowo krótkim czasie i przy niewi...
Odsłon: 1217
Ponieważ w tym roku okoliczne robinie kwitną dość obficie, postanowiłam wypró...
Odsłon: 53
Polecam. Pyszna, rozgrzewająca zupa. Pełna smaków, aromatów.
Odsłon: 2376
Składniki
Jabłka myjemy, osuszamy, kroimy na małe kawałki, wycinamy gniazda nasienne. Owoce przerzucamy do dużego słoja. Zasypujemy cukrem i zalewamy wódką. UWAGA! Wszystkie owoce powinny być przykryte taflą alkoholu. Jeśli okaże się, że jabłka nie są w całości przykryte, można dolać więcej alkoholu lub odrobinę wody.
Słój szczelnie zakręcamy. Odstawiamy w ciemne, chłodne miejsce na około 2 miesiące. Co około 2-3 dni potrząsamy słojem, aby owoce lepiej puściły sok, a cukier całkowicie się rozpuścił.
Po tym czasie filtrujemy nalewkę przez gazę i przelewamy do butelek. Po upływie kolejnych 2 miesięcy możemy próbować naszego trunku.