Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Banalnie prosta i szybka w przygotowaniu nalewka z jabłek. Najlepiej smakuje po upływie kilku miesięcy. Długie leżakowanie trunku pozwala uzyskać odpowiedni aromat i smak.
Ten sernik jest lekki puszysty i znika bardzo szybko :)
Odsłon: 105432
Słodki ziemniak w cieście? Uwierzcie, to ciasto cieszy podniebienie..... Bata...
Odsłon: 85
Prawie ostatnie zebrane bakłażany przeznaczyłam na klasyczne sycylijskie dani...
Odsłon: 4546
Makaron penne podany z sosem wieprzowym z łopatki.
Odsłon: 22
Ten sernik jest lekki puszysty i znika bardzo szybko :)
Odsłon: 105432
Słodki ziemniak w cieście? Uwierzcie, to ciasto cieszy podniebienie..... Bata...
Odsłon: 85
Prawie ostatnie zebrane bakłażany przeznaczyłam na klasyczne sycylijskie dani...
Odsłon: 4546
Makaron penne podany z sosem wieprzowym z łopatki.
Odsłon: 22
Składniki
Jabłka myjemy, osuszamy, kroimy na małe kawałki, wycinamy gniazda nasienne. Owoce przerzucamy do dużego słoja. Zasypujemy cukrem i zalewamy wódką. UWAGA! Wszystkie owoce powinny być przykryte taflą alkoholu. Jeśli okaże się, że jabłka nie są w całości przykryte, można dolać więcej alkoholu lub odrobinę wody.
Słój szczelnie zakręcamy. Odstawiamy w ciemne, chłodne miejsce na około 2 miesiące. Co około 2-3 dni potrząsamy słojem, aby owoce lepiej puściły sok, a cukier całkowicie się rozpuścił.
Po tym czasie filtrujemy nalewkę przez gazę i przelewamy do butelek. Po upływie kolejnych 2 miesięcy możemy próbować naszego trunku.