Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Banalnie prosta i szybka w przygotowaniu nalewka z jabłek. Najlepiej smakuje po upływie kilku miesięcy. Długie leżakowanie trunku pozwala uzyskać odpowiedni aromat i smak.
 
         
         
         
            Kluski z gotowanych ziemniaków i kartoflanki- najlepszy dodatek do sosu piecz...
Odsłon: 6261
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 1931
 
            Kluski z gotowanych ziemniaków i kartoflanki- najlepszy dodatek do sosu piecz...
Odsłon: 6261
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 1931
 
         
         
                Składniki
Jabłka myjemy, osuszamy, kroimy na małe kawałki, wycinamy gniazda nasienne. Owoce przerzucamy do dużego słoja. Zasypujemy cukrem i zalewamy wódką. UWAGA! Wszystkie owoce powinny być przykryte taflą alkoholu. Jeśli okaże się, że jabłka nie są w całości przykryte, można dolać więcej alkoholu lub odrobinę wody.
Słój szczelnie zakręcamy. Odstawiamy w ciemne, chłodne miejsce na około 2 miesiące. Co około 2-3 dni potrząsamy słojem, aby owoce lepiej puściły sok, a cukier całkowicie się rozpuścił.
Po tym czasie filtrujemy nalewkę przez gazę i przelewamy do butelek. Po upływie kolejnych 2 miesięcy możemy próbować naszego trunku.