Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Idealna za długie zimowe wieczory. Świetnie smakuje dolana do napoju czekoladowego tzw.grzanki. Z tego przepisu otrzymujemy też LIKIER i nalewkę nieco gorszego gatunku. Niczego nie marnujemy.
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 1972
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 1650
Takie mięso jest soczyste i bardzo smaczne. Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 2681
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 1972
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 1650
Takie mięso jest soczyste i bardzo smaczne. Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 2681
Składniki
Nalewka. Maliny wsypuję do szklanego słoja, zalewam spirytusem i wódką, korkuję. Maceruję 2-3 tygodnie, co kilka dni wstrząsa słojem. Potem zlewam przez szmatkę płyn znad owoców do innego słoja. Pozostałe owoce rozgniatam, zasypuję cukrem i wstrząsam w celu wymieszania. Odstawiam na słoneczne okno na 2-3 tygodnie do rozpuszczenia cukru.Co kilka dni wstrząsam słojem. Wytworzony syrop zlewam przez szmatkę do butelki. Takim syropem doprawiam do smaku wcześniej zlany płyn znad owoców i odstawiam do sklarowania. Sklarowany płyn przelewam przez szmatkę do nowych butelek. Resztę syropu używam jako niżej-procentowy LIKIER. Pozostałe owoce zalewam jeszcze wódką i mam nalewką gorszego gatunku. Dłuższe stanie nalewki lepszy smak. Taka nalewka świetnie smakuje dolana do Grzanki. Grzanka. Cukier karmelizujemy, dolewamy 100 ml wody, miód i połamaną czekoladę. Mieszając, podgrzewamy do rozpuszczenia. Zdejmujemy z ognia. wlewamy wódkę, mieszamy i podpalamy. Od razu przykrywamy pokrywką i nalewamy grzankę do filiżanek. Dolewamy nalewkę malinową do smaku.