Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Idealna za długie zimowe wieczory. Świetnie smakuje dolana do napoju czekoladowego tzw.grzanki. Z tego przepisu otrzymujemy też LIKIER i nalewkę nieco gorszego gatunku. Niczego nie marnujemy.
Nalewka.
Maliny wsypuję do szklanego słoja, zalewam spirytusem i wódką, korkuję.
Maceruję 2-3 tygodnie, co kilka dni wstrząsa słojem.
Potem zlewam przez szmatkę płyn znad owoców do innego słoja.
Pozostałe owoce rozgniatam, zasypuję cukrem i wstrząsam w celu wymieszania.
Odstawiam na słoneczne okno na 2-3 tygodnie do rozpuszczenia cukru.Co kilka dni wstrząsam słojem.
Wytworzony syrop zlewam przez szmatkę do butelki.
Takim syropem doprawiam do smaku wcześniej zlany płyn znad owoców i odstawiam do sklarowania.
Sklarowany płyn przelewam przez szmatkę do nowych butelek.
Resztę syropu używam jako niżej-procentowy LIKIER.
Pozostałe owoce zalewam jeszcze wódką i mam nalewką gorszego gatunku.
Dłuższe stanie nalewki lepszy smak.
Taka nalewka świetnie smakuje dolana do Grzanki.
Grzanka.
Cukier karmelizujemy, dolewamy 100 ml wody, miód i połamaną czekoladę.
Mieszając, podgrzewamy do rozpuszczenia.
Zdejmujemy z ognia. wlewamy wódkę, mieszamy i podpalamy.
Od razu przykrywamy pokrywką i nalewamy grzankę do filiżanek.
Dolewamy nalewkę malinową do smaku.
Efekt dzisiejszego wędzenia bardzo smacznej kolejnej wędzonki :) Wędzona met...
Odsłon: 33
Idealna ryba na piątkowy grill. Doprawiona na ostro była gotowa w 15 minut.
Odsłon: 40
Pyszne pierogi z białym serem polane przesmażoną śmietaną i posypane cukrem i...
Odsłon: 40
Efekt dzisiejszego wędzenia bardzo smacznej kolejnej wędzonki :) Wędzona met...
Odsłon: 33
Idealna ryba na piątkowy grill. Doprawiona na ostro była gotowa w 15 minut.
Odsłon: 40
Pyszne pierogi z białym serem polane przesmażoną śmietaną i posypane cukrem i...
Odsłon: 40
Składniki
Nalewka. Maliny wsypuję do szklanego słoja, zalewam spirytusem i wódką, korkuję. Maceruję 2-3 tygodnie, co kilka dni wstrząsa słojem. Potem zlewam przez szmatkę płyn znad owoców do innego słoja. Pozostałe owoce rozgniatam, zasypuję cukrem i wstrząsam w celu wymieszania. Odstawiam na słoneczne okno na 2-3 tygodnie do rozpuszczenia cukru.Co kilka dni wstrząsam słojem. Wytworzony syrop zlewam przez szmatkę do butelki. Takim syropem doprawiam do smaku wcześniej zlany płyn znad owoców i odstawiam do sklarowania. Sklarowany płyn przelewam przez szmatkę do nowych butelek. Resztę syropu używam jako niżej-procentowy LIKIER. Pozostałe owoce zalewam jeszcze wódką i mam nalewką gorszego gatunku. Dłuższe stanie nalewki lepszy smak. Taka nalewka świetnie smakuje dolana do Grzanki. Grzanka. Cukier karmelizujemy, dolewamy 100 ml wody, miód i połamaną czekoladę. Mieszając, podgrzewamy do rozpuszczenia. Zdejmujemy z ognia. wlewamy wódkę, mieszamy i podpalamy. Od razu przykrywamy pokrywką i nalewamy grzankę do filiżanek. Dolewamy nalewkę malinową do smaku.
Przepisy Napoje
Napoje
Koktajl z bananem i z kiwi
Napoje
Kiszon bengalski
Napoje
Cytrynówka bengalska
Napoje
Nalewka z mniszka lekarskiego na spirytusie
Koktajl z bananem i z kiwi
Pyszny, lekko kwaskowaty, gesty i zdrowy, koktajl z bananem i kiwi to poezja...
Odsłon: 3270
Kiszon bengalski
Zakwas, barszcz, buraczki. Samo zdrowie. Trzy w jednym. Zero waste. Brawo ja....
Odsłon: 221