Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nalewka mandarynkowa pięknie pachnie i ma cudny kolor. Jest orzeźwiająca i aromatyczna. Jest idealna na chłodniejsze dni. Jeśli nalewka dłużej postoi, jej smak oczywiście będzie lepszy.
Dzisiaj polecam bardzo proste szybkie kluski śląskie. Kluski śląskie robię dw...
Odsłon: 7981
Dzisiaj placki ziemniaczane w trochę innej odsłonie bo z dodaniem marchewki....
Odsłon: 267
Gulasz z miecznika z warzywami.
Odsłon: 102
Wietnamski rosół z kaczki.
Odsłon: 2160
Delikatne pupleciki otulone pysznym pesto , zapieczone w muszlach makaronowyc...
Odsłon: 669
Dzisiaj polecam bardzo proste szybkie kluski śląskie. Kluski śląskie robię dw...
Odsłon: 7981
Dzisiaj placki ziemniaczane w trochę innej odsłonie bo z dodaniem marchewki....
Odsłon: 267
Gulasz z miecznika z warzywami.
Odsłon: 102
Wietnamski rosół z kaczki.
Odsłon: 2160
Delikatne pupleciki otulone pysznym pesto , zapieczone w muszlach makaronowyc...
Odsłon: 669
Składniki
Mandarynki sparzyć gorącą wodą, osuszyć, ponakłuwać widelcem i włożyć do słoja. Zalać spirytusem. Słój zamknąć i odstawić w chłodne miejsce na tydzień. Po tym czasie zlać nalewkę do słoja. Z cukru i wody ugotować syrop, przestudzić. Nalewkę wlewać powoli do letniego syropu, stale mieszać. Gdy nalewka całkowicie ostygnie, przefiltrować ją przez gazę lub bibułkę, dodać koniak, przelać do butelek i odstawić na co najmniej 6 miesięcy – im dłużej, tym lepiej.
Moc nalewki, jak również jej słodycz można regulować według własnego uznania – wystarczy dodać więcej wody bądź też dodać więcej cukru.
Dawne receptury nakazywały przechowywać nalewki nawet kilka lat. Ten przepis jest mniej wymagający, ale cierpliwość na pewno zostanie wynagrodzona :)