Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nalewka mandarynkowa pięknie pachnie i ma cudny kolor. Jest orzeźwiająca i aromatyczna. Jest idealna na chłodniejsze dni. Jeśli nalewka dłużej postoi, jej smak oczywiście będzie lepszy.
Gorąca i pachnąca zapiekanka makaronowa z dodatkiem brokułów i migdałów smaku...
Odsłon: 167
Bardzo łatwe danie. Tylko trzy składniki, a pychoty cały talerz.
Odsłon: 9419
szybkie spaghetti w trochę innym wydaniu :)
Odsłon: 994
Gorąca i pachnąca zapiekanka makaronowa z dodatkiem brokułów i migdałów smaku...
Odsłon: 167
Bardzo łatwe danie. Tylko trzy składniki, a pychoty cały talerz.
Odsłon: 9419
szybkie spaghetti w trochę innym wydaniu :)
Odsłon: 994
Składniki
Mandarynki sparzyć gorącą wodą, osuszyć, ponakłuwać widelcem i włożyć do słoja. Zalać spirytusem. Słój zamknąć i odstawić w chłodne miejsce na tydzień. Po tym czasie zlać nalewkę do słoja. Z cukru i wody ugotować syrop, przestudzić. Nalewkę wlewać powoli do letniego syropu, stale mieszać. Gdy nalewka całkowicie ostygnie, przefiltrować ją przez gazę lub bibułkę, dodać koniak, przelać do butelek i odstawić na co najmniej 6 miesięcy – im dłużej, tym lepiej.
Moc nalewki, jak również jej słodycz można regulować według własnego uznania – wystarczy dodać więcej wody bądź też dodać więcej cukru.
Dawne receptury nakazywały przechowywać nalewki nawet kilka lat. Ten przepis jest mniej wymagający, ale cierpliwość na pewno zostanie wynagrodzona :)