Do góry

Napoje Przepis na:

Nalewka miętowa (miętówka)

Nalewka miętowa (miętówka)

Autor:

Przepisów i artykułów: 176 Ocena: 1021

Dodano:

Odsłon: 4709

Nalewki od lat produkowano, gdyż posiadają walory zdrowotne (odkażające, rozgrzewające). Nalewka miętowa (miętówka) przede wszystkim ma właściwości odkażające przewód pokarmowy i świetnie radzi sobie jako zamiennik kropli żołądkowych na wszelkie niestrawności.

Składniki

  • • Mięta -4-5 pędów ok. 15cm
  • • Spirytus 96% -0,5l
  • • Woda przegotowana 0,25l
  • • Cukier 1-2łyżki
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. 1. Świeże pędy mięty płuczę i wkładam do butelki ze spirytusem.
    2. Zamykam i odstawiam w ciemnym miejscu na ok. 2 miesiące.

  2. 3. Po tym czasie zlewam spirytus do butelki o pojemności 0,75l.
    4. Uzupełniam syropem – wodą przegotowaną z cukrem.
    5. Odstawiam do leżakowania minimum 3 miesiące.
    6. Ta nalewka na moc ok. 70% (czyli ma właściwości odkażające), może spokojnie leżakować nawet kilka lat nie tracąc swoich właściwości. Jeżeli ktoś chce przygotować słabszą wersję (np. ok. 30%) to zlany nastaw-spirytus połączyć można z 1 litrem wody z cukrem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń