Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nalewki od lat produkowano, gdyż posiadają walory zdrowotne (odkażające, rozgrzewające). Nalewka miętowa (miętówka) przede wszystkim ma właściwości odkażające przewód pokarmowy i świetnie radzi sobie jako zamiennik kropli żołądkowych na wszelkie niestrawności.
Polędwiczki z cebulką marynowaną, pieczarkami i świeżą papryką to doskonałe d...
Odsłon: 155
Tagliatelle z kurkami to wykwintne danie, które zachwyca swoim bogactwem smak...
Odsłon: 1278
Kurczak w boczkach na młodej kapuście to danie, które łączy soczystość mięsa...
Odsłon: 255
To proste, a zarazem eleganckie danie łączy w sobie soczyste plastry mięsa z...
Odsłon: 37
Polędwiczki z cebulką marynowaną, pieczarkami i świeżą papryką to doskonałe d...
Odsłon: 155
Tagliatelle z kurkami to wykwintne danie, które zachwyca swoim bogactwem smak...
Odsłon: 1278
Kurczak w boczkach na młodej kapuście to danie, które łączy soczystość mięsa...
Odsłon: 255
To proste, a zarazem eleganckie danie łączy w sobie soczyste plastry mięsa z...
Odsłon: 37
Składniki
1. Świeże pędy mięty płuczę i wkładam do butelki ze spirytusem. 2. Zamykam i odstawiam w ciemnym miejscu na ok. 2 miesiące.
3. Po tym czasie zlewam spirytus do butelki o pojemności 0,75l. 4. Uzupełniam syropem – wodą przegotowaną z cukrem. 5. Odstawiam do leżakowania minimum 3 miesiące. 6. Ta nalewka na moc ok. 70% (czyli ma właściwości odkażające), może spokojnie leżakować nawet kilka lat nie tracąc swoich właściwości. Jeżeli ktoś chce przygotować słabszą wersję (np. ok. 30%) to zlany nastaw-spirytus połączyć można z 1 litrem wody z cukrem.