Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kolor nalewki powinien być jaśniejszy, taki lekko słomkowy, ale używam do nalewek cukru trzcinowego i kolor wychodzi ciemniejszy.
Owoce ananasa obieramy ze skóry. Kroimy w kostkę, umieszczamy w słoju. Do słoja dodajemy korę cynamonu, wanilię i goździki. Wszystko zalewamy alkoholem i odstawiamy do maceracji na 6 tygodni. Po okresie maceracji oddzielamy owoc od nalewu. Nalew wlewamy do butelki, a owoc zasypujemy cukrem od czasu do czasu mieszając żeby rozpuścił się cukier. Owoc z cukrem niech postoi 2 tygodnie, żeby cukier wyciągnął jak najwięcej soku z ananasa. Po 2 tygodniach zlewamy nalew słodki i mieszamy go z wcześniej zlanym nalewem wytrawnym. Nalewkę wlewamy do słoja i odstawiamy do 6 miesięcznego dojrzewania w ciemne, chłodne miejsce. Po okresie dojrzewania, filtrujemy całość i rozlewamy do butelek.
Na zdrowie !!!
Naleśniki z białym serem i ananasem z puszki smakują wybornie.
Odsłon: 1054
Pyszny, łatwy i szybki do zrobienia deser lodowy „lodowa bomba” o smaku Tiram...
Odsłon: 4429
Pyszne, orzeźwiające domowe lody, które przygotujecie z 3 składników w 30 sek...
Odsłon: 93
Pyszny deser, kremowy deser. Bez jajek. Spróbujcie koniecznie!
Odsłon: 164
pyszne kotlety mogą być zrobione nie tylko z mięsa, wypróbowałam już wiele pr...
Odsłon: 140
Bardzo smaczny pasztet z łopatki wieprzowej.
Odsłon: 186
Drób jest jednym z najpopularniejszych mięs na naszych stołach. Warto więc cz...
Odsłon: 173
Pyszny, łatwy i szybki do zrobienia deser lodowy „lodowa bomba” o smaku Tiram...
Odsłon: 4429
Pyszne, orzeźwiające domowe lody, które przygotujecie z 3 składników w 30 sek...
Odsłon: 93
Pyszny deser, kremowy deser. Bez jajek. Spróbujcie koniecznie!
Odsłon: 164
pyszne kotlety mogą być zrobione nie tylko z mięsa, wypróbowałam już wiele pr...
Odsłon: 140
Bardzo smaczny pasztet z łopatki wieprzowej.
Odsłon: 186
Drób jest jednym z najpopularniejszych mięs na naszych stołach. Warto więc cz...
Odsłon: 173
Składniki
Owoce ananasa obieramy ze skóry. Kroimy w kostkę, umieszczamy w słoju. Do słoja dodajemy korę cynamonu, wanilię i goździki. Wszystko zalewamy alkoholem i odstawiamy do maceracji na 6 tygodni. Po okresie maceracji oddzielamy owoc od nalewu. Nalew wlewamy do butelki, a owoc zasypujemy cukrem od czasu do czasu mieszając żeby rozpuścił się cukier. Owoc z cukrem niech postoi 2 tygodnie, żeby cukier wyciągnął jak najwięcej soku z ananasa. Po 2 tygodniach zlewamy nalew słodki i mieszamy go z wcześniej zlanym nalewem wytrawnym. Nalewkę wlewamy do słoja i odstawiamy do 6 miesięcznego dojrzewania w ciemne, chłodne miejsce. Po okresie dojrzewania, filtrujemy całość i rozlewamy do butelek. Na zdrowie !!!
Przepisy Napoje
Napoje
Limoncello - nalewka ze skórek cytryny
Napoje
Nalewka z czereśni na spirytusie
Napoje
Nalewka na cukierkach lodowych
Napoje
Lemoniada z ogórkiem zielonym, cytryną i miętą
Limoncello - nalewka ze skórek cytryny
Cytrynowa nalewka o pięknym, intensywnym kolorze. Cudownie smakuje schłodzona...
Odsłon: 130
Nalewka z czereśni na spirytusie
Nalewka z czereśni o niepowtarzalnym smaku. Doskonała na serce, bezsenność or...
Odsłon: 97