Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nalewka o bardzo delikatnym smaku moreli. Owoce moreli zawierają dużo witamin A, B1, PP, E, ale także żelazo, potas, wapń i białko, co pozytywnie wpływa na poziom hemoglobiny i działa krwiotwórczo.
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 2376
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 3376
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 1427
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 2163
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 2376
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 3376
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 1427
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 2163
Składniki
Wymyte morele kroimy na połówki, wyjmujemy pestki i zalewamy alkoholem, dodajemy kilka pestek i odstawiamy w ciepłe, słoneczne miejsce na 6 tygodni do maceracji. Po okresie maceracji zlewamy nalew wytrawny. Zasypujemy owoce cukrem. Zasypane owoce cukrem odstawiamy na 14 dni. Codziennie mieszamy słojem aż cukier całkowicie się rozpuści. Po 14 dniach zlewamy nalew słodki i mieszamy go z wcześniej zlanym nalewem wytrawnym, czekamy aż się sklaruje. Sklarowaną nalewkę rozlewamy do butelek i odstawiamy na 6 miesięcy do dojrzewania w ciemne, chłodne miejsce. Na zdrowie!!!