Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nalewka na śliwkach węgierkach jest bardzo smaczna, swój idealny smak nabiera minimum po roku dojrzewania. Naprawdę warto czekać.
Bardzo smaczne, łatwe i sycące danie. Odkąd zrobiłam ją pierwszy raz, często...
Odsłon: 865
Lekkie, puszyste i mięciutkie ciasto drożdżowe. Takie przygotowane własnoręcz...
Odsłon: 265
Doskonała propozycja na sycący, ciepły obiad dla całej rodziny. Można go przy...
Odsłon: 31511
Bardzo smaczne, łatwe i sycące danie. Odkąd zrobiłam ją pierwszy raz, często...
Odsłon: 865
Lekkie, puszyste i mięciutkie ciasto drożdżowe. Takie przygotowane własnoręcz...
Odsłon: 265
Doskonała propozycja na sycący, ciepły obiad dla całej rodziny. Można go przy...
Odsłon: 31511
Składniki
Śliwki umyć.
Przekroić na pół, wyjąć pestki, dodać goździki, korę cynamonową, rodzynki i kardamon. Owoce umieszczamy w 5 litrowym słoju.
Zalewamy alkoholem, szczelnie zamykamy słój i odstawiamy w ciemne miejsce na 6 tygodni.
Po upływie 6 tygodni zlewamy wytrawny nalew, a owoce zasypujemy cukrem trzcinowym i odstawiamy na kolejne 2 tygodnie, codziennie mieszając do całkowitego rozpuszczenia się cukru.
Po upływie 2 tygodni zlewamy nalew słodki i mieszamy z nalewem wytrawnym.Filtrujemy nalewkę przez gęstą gazę i przelewamy do butelek. Odstawiamy szczelnie zamknięte butelki w ciemne miejsce na co najmniej 3 miesiące.