Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nalewka na śliwkach węgierkach jest bardzo smaczna, swój idealny smak nabiera minimum po roku dojrzewania. Naprawdę warto czekać.
Pyszne danie obiadowe na każdą okazje. Uwielbiam czerwona kapustę, jest smacz...
Odsłon: 10120
Bardzo łatwe danie. Tylko trzy składniki, a pychoty cały talerz.
Odsłon: 9160
Ziemniaki biedaka to bardzo prosty i tani przepis na pożywne danie. Tak przyg...
Odsłon: 6530
Pyszne danie obiadowe na każdą okazje. Uwielbiam czerwona kapustę, jest smacz...
Odsłon: 10120
Bardzo łatwe danie. Tylko trzy składniki, a pychoty cały talerz.
Odsłon: 9160
Ziemniaki biedaka to bardzo prosty i tani przepis na pożywne danie. Tak przyg...
Odsłon: 6530
Składniki
Śliwki umyć.
Przekroić na pół, wyjąć pestki, dodać goździki, korę cynamonową, rodzynki i kardamon. Owoce umieszczamy w 5 litrowym słoju.
Zalewamy alkoholem, szczelnie zamykamy słój i odstawiamy w ciemne miejsce na 6 tygodni.
Po upływie 6 tygodni zlewamy wytrawny nalew, a owoce zasypujemy cukrem trzcinowym i odstawiamy na kolejne 2 tygodnie, codziennie mieszając do całkowitego rozpuszczenia się cukru.
Po upływie 2 tygodni zlewamy nalew słodki i mieszamy z nalewem wytrawnym.Filtrujemy nalewkę przez gęstą gazę i przelewamy do butelek. Odstawiamy szczelnie zamknięte butelki w ciemne miejsce na co najmniej 3 miesiące.