Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na pyszną nalewkę pomarańczową z dodatkiem kawy
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 15862
Przepis dnia
Kremowy sernik rabarbarowy na kruchym spodzie to idealny dodatek do kawy w cz...
Odsłon: 4805
Nauczyłam się ją robić podczas pobytu w Górnej Bawarii w okolicach Monachium....
Odsłon: 550
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 15862
Przepis dnia
Kremowy sernik rabarbarowy na kruchym spodzie to idealny dodatek do kawy w cz...
Odsłon: 4805
Nauczyłam się ją robić podczas pobytu w Górnej Bawarii w okolicach Monachium....
Odsłon: 550
Składniki
W pomarańczach robimy 3 nacięcia na ok 1cm.
Do każdego nacięcia dodajemy 3-4 ziarenka kawy
Pomarańcze umieszczamy w dużym słoju i zalewamy 0,7l spirytusu. Odstawiamy na 3-4 tygodnie
Po tym czasie spirytus przelewamy, a pomarańcze wyciskamy z soku i łączymy ze spirytusem.
W 0,3ml wody rozpuszczamy 100-150g cukru, w zależności jak mocno słodka ma być nalewka.
Całość łączymy, przecedzamy, filtrujemy i przelewamy do butelek. Z degustacją nalewki najlepiej wstrzymać się minimum miesiąc, ale im dłużej postoi tym jest lepsza.
Smacznego