Do góry

Napoje Przepis na:

Nalewka śliwkowa

Nalewka śliwkowa

Autor:

Przepisów i artykułów: 730 Ocena: 48621

Dodano:

Odsłon: 32229

Taka niby śliwowica, ale jednak troszkę mniej %. W każdym razie polecam, warto zrobić i spróbować.

Składniki

  • śliwki węgierki 1 kg
  • cukier 2 szkl
  • wódka 0.5 l
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Śliwki umyć, osuszyć na sicie, wypestkować. Tak przygotowane włożyć do słoja, zalać alkoholem. Zakręcony słoik odstawić na 4 tygodnie, pamiętając aby nim potrząsać co kilka dni. Po miesiącu zlać alkohol, odstawić.
    Śliwki zasypać cukrem, pozostawić na 2 tygodnie. W tym czasie cukier powinien się całkowicie rozpuścić. Następnie zlać syrop, który nam powstał i połączyć go z wcześniej zlanym alkoholem. Nalewkę przelać do butelki, zakręcić, odstawić do leżakowania :-) ... minimum 3 miesiące.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (7)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

ski_ttles 02 stycznia 2019 Wytrzymała... tylko do Sylwestra :-) Przepyszna, delikatna w smaku.. Niebo w gębie dla lubiących tego typu trunki. Będę wracała do tego przepisu. Polecam ! Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

gochna55 10 października 2016 Jest świetna. Kiedyś na takie "słabsze naleweczki" mówiono - dla Pań. Polecam. No ale czy wytrzyma do tych 3 miesięcy?

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Futka 28 sierpnia 2014 Nalewka z węgierek - świetny i pysznie alkoholowy pomysł :) Odpowiedzi: 1 ▼

5 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń