Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jeżeli do tej pory uważałeś, że przygotowywanie domowych nalewek jest trudne, pozwól że wyprowadzimy cię z błędu. Nalewka wiśniowa to wyjątkowo smaczny i prosty do przygotowania trunek. Wystarczą zaledwie 4 składniki i odrobina cierpliwości.
Krokiety kowalowej to danie w wersji wytrawnej, dla miłośników konkretnych i...
Odsłon: 3911
Schab w sosie koperkowym to danie, które smakuje o każdej porze roku, ale naj...
Odsłon: 34226
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 1670
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113658
Krokiety kowalowej to danie w wersji wytrawnej, dla miłośników konkretnych i...
Odsłon: 3911
Schab w sosie koperkowym to danie, które smakuje o każdej porze roku, ale naj...
Odsłon: 34226
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 1670
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113658
Składniki
Przygotuj rondel, w którym wykonasz syrop. Będzie Ci również potrzebny słoik do przechowywania nalewki. Do drylowania wiśni przyda Ci się odpowiednia drylownica.
Do rondla wysp cukier i następnie zalej go wodą. Wodę z cukrem należy gotować i mieszać aż do momentu, w który cukier całkowicie się rozpuści.
Gotowy syrop gotuj jeszcze przez około 2 minuty, następnie ostudzić. Gdy wywar będzie już lekko schłodzony, dodaj do niego spirytusu. Wiśnie dokładnie umyj i wyczyść z wszelkich zabrudzeń oraz wydryluj, pozbywając się pestek ze środka owocu.
Wiśnie wrzuć do wcześniej przygotowanego oraz wyparzonego słoika. Zalej je syropem, powstałym z cukru, wody i spirytusu. Zawartość dokładnie wymieszaj i szczelnie zakręć słoik. Odstaw go na 1,5 miesiąca w ciemne i chłodne miejsce, np. w piwnicy, spiżarni lub kuchennej szafce.
Przez 2 tygodnie, co kilka dni potrząsaj słoikiem, mieszając tym samym jego zawartość. Następnie nalewkę należy przelać przez sitko lub gazę, oddzielając owoce od cieczy. Nalewkę wlać do odpowiedniej butelki i zamknąć. Ponownie odstawić w ciemne i chłodne miejsce na miesiąc. Po upływie tego czasu nalewka jest już gotowa do spożycia. Można ją pić bezpośrednio lub wykorzystać do deserów takich jak ciasta czy lody.