Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
jeżeli już tęsknicie za wiedeńskimi jarmarkami świątecznymi, to ta nalewka będzie dobrym sposobem na utulenie owej tęsknoty, bo to tradycyjny trunek serwowany w Wiedniu ;-)
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 38743
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 401
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 163
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 375
Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na pyszne ciasto, które ozdobi niejedną...
Odsłon: 9250
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 38743
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 401
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 163
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 375
Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na pyszne ciasto, które ozdobi niejedną...
Odsłon: 9250
Składniki
Jeżeli używamy świeżych wiśni, to myjemy je i drylujemy (możemy również użyć mrożonych). Owoce zasypujemy cukrem i odstawiamy na 2-3 dni (od czasu do czasu potrząsają słoikiem) - cukier powinien się w tym czasie rozpuścić.
Teraz do słoika dolewamy rum oraz spirytus i odstawiamy nalewkę na 6 tygodni w suche i ciemnie miejsce.
Gotową nalewkę zlewamy do butelek, owoce odciskamy (można użyć gazy lub wolnoobrotowej wyciskarki).
Zakorkowane butelki odstawiamy jeszcze na minimum miesiąc, no i gotowe, smacznego ;-)