Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
jeżeli już tęsknicie za wiedeńskimi jarmarkami świątecznymi, to ta nalewka będzie dobrym sposobem na utulenie owej tęsknoty, bo to tradycyjny trunek serwowany w Wiedniu ;-)
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszne śledzie w sosie jogurtowo-koperko...
Odsłon: 1994
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 421292
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 2017
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszne śledzie w sosie jogurtowo-koperko...
Odsłon: 1994
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 421292
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 2017
Składniki
Jeżeli używamy świeżych wiśni, to myjemy je i drylujemy (możemy również użyć mrożonych). Owoce zasypujemy cukrem i odstawiamy na 2-3 dni (od czasu do czasu potrząsają słoikiem) - cukier powinien się w tym czasie rozpuścić.
Teraz do słoika dolewamy rum oraz spirytus i odstawiamy nalewkę na 6 tygodni w suche i ciemnie miejsce.
Gotową nalewkę zlewamy do butelek, owoce odciskamy (można użyć gazy lub wolnoobrotowej wyciskarki).
Zakorkowane butelki odstawiamy jeszcze na minimum miesiąc, no i gotowe, smacznego ;-)