Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
jeżeli już tęsknicie za wiedeńskimi jarmarkami świątecznymi, to ta nalewka będzie dobrym sposobem na utulenie owej tęsknoty, bo to tradycyjny trunek serwowany w Wiedniu ;-)
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 13738
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1574
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 15245
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 6242
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 13738
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1574
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 15245
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 6242
Składniki
Jeżeli używamy świeżych wiśni, to myjemy je i drylujemy (możemy również użyć mrożonych). Owoce zasypujemy cukrem i odstawiamy na 2-3 dni (od czasu do czasu potrząsają słoikiem) - cukier powinien się w tym czasie rozpuścić.
Teraz do słoika dolewamy rum oraz spirytus i odstawiamy nalewkę na 6 tygodni w suche i ciemnie miejsce.
Gotową nalewkę zlewamy do butelek, owoce odciskamy (można użyć gazy lub wolnoobrotowej wyciskarki).
Zakorkowane butelki odstawiamy jeszcze na minimum miesiąc, no i gotowe, smacznego ;-)