Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nalewkę zrobiłam z aronii i liści malin, które wzbogaciły smak nalewki i jej walory zdrowotne. Działa rozgrzewająco w mroźne dni i wspomaga krążenie. Dodatkowym walorem jest jej przepiękny kolor. Naprawdę polecam.
Gulasz z miecznika z warzywami.
Odsłon: 208
Polecam. Uwielbiamy lody i truskawki.
Odsłon: 3155
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 958
Przepis na klasyczne tiramisu, bez zbędnych dodatków, ale podane w wygodnych...
Odsłon: 767
Gulasz z miecznika z warzywami.
Odsłon: 208
Polecam. Uwielbiamy lody i truskawki.
Odsłon: 3155
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 958
Przepis na klasyczne tiramisu, bez zbędnych dodatków, ale podane w wygodnych...
Odsłon: 767
Składniki
Aronię umyć i osuszyć. Włożyć do zamrażalnika co najmniej na 2 dni, przez co pozbędziemy się aroniowej goryczki.Do garnka wsypać odmrożoną aronię, wlać wodę i wrzucić oczyszczone liście malin. Gotować 20 minut. Odstawić garnek na 24 godziny. Następnego dnia naszykować drugie naczynie, sito i gazę. Gazę rozłożyć na sitku i przecedzić aronię , dokładnie wyciskając całą zawartość przez gazę.Dodać cukier, cukier waniliowy, kwasek cytrynowy i zagotować, kilka razy mieszając.Odstawić z ognia i poczekać aż płyn całkowicie się wystudzi. Następnie dodać spirytus, dokładnie wymieszać i nalewkę rozlać do czystych, suchych butelek. Najlepsza do spożycia jest po kilku miesiącach, ale naprawdę warto poczekać. NA ZDROWIE!