Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Owoce aronii to idealny surowiec na przetwory. Trudno jeść je na surowo, ponieważ są bardzo cierpkie. A szkoda, bo są przy tym zasobnym źródłem witaminy C, a także cennych dla zdrowia pektyn, garbników, flawonoidów. Jednym z najbardziej smakowitych sposobów na przetworzenie tych wartościowych owoców jest nalewka z aronii i liści wiśni.
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 6982
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 6982
Składniki
Umyj owoce aronii, przesusz i włóż na 2-3 dni do zamrażalnika (pozbędziesz się w ten sposób gorzkiego smaku).
Owoce aronii i liście wiśni zalej wodą i zagotuj. Gotuj na wolnym ogniu przez około godzinę. W tym czasie owoce puszczą sok. By usprawnić ten proces, mieszaj co jakiś czas zawartość garnka. Po godzinie zdejmij go z palnika, przykryj i odstaw na dobę.
Przecedź sok przez sitko, dociskając owoce tak, by puściły jak najwięcej soku. Zwartość sitka (wyciśnięte owoce aronii i liści wiśni) możesz wyrzucić. Sok zagotuj ponownie z cukrem. Gotuj na małym ogniu do całkowitego rozpuszczenia kryształków. Jeśli używasz miodu, przegotuj sok i rozpuść w nim miód dopiero wówczas gdy przestygnie (co najmniej do 40°C – wówczas miód nie straci swoich prozdrowotnych wartości).
Połącz sok z sokiem z cytryny. W osobnym naczyniu połącz wódkę ze spirytusem. Wlej do nich sok (nie odwrotnie! w przeciwnym razie nalewka nie będzie miała homogennej konsystencji). Przelej nalewkę z aronii i liści wiśni do czystych butelek (o łącznej pojemności około 3 l) i szczelnie je zakręć. Odstaw w chłodne, ciemne miejsce na co najmniej 3 miesiące.