Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Owoc pięciu smaków, czyli cytryniec chiński, to roślina lecznicza, która łagodzi dolegliwości ze strony układu sercowo-naczyniowego, nerwowego i pokarmowego. Można z niego przygotować przetwory (np. dżemy i syropy) lub postawić na prozdrowotny trunek. Nalewka z cytryńca chińskiego, spożywana w niewielkich ilościach (max. kieliszek dziennie), m.in. pomoże pobudzić krążenie. Wypróbuj przepis.
Szklany słój, szklane butelki
Pyszna, rozgrzewająca zupa na mleku kokosowym z pastą tom yum. Zupa jest bard...
Odsłon: 380
Ciasto gruszkowe, zwane też u nas babką gruszkową, to przepis, który powinni...
Odsłon: 15231
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 3131
Pyszna, rozgrzewająca zupa na mleku kokosowym z pastą tom yum. Zupa jest bard...
Odsłon: 380
Ciasto gruszkowe, zwane też u nas babką gruszkową, to przepis, który powinni...
Odsłon: 15231
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 3131
Składniki
Do garnka wsyp cukier i zalej go wodą. Gotuj, aż cukier całkowicie się nie rozpuści. Odstaw przygotowany syrop do wystudzenia.
Do słoja wsyp przepłukane owoce cytryńca chińskiego. Zalej je przygotowanym syropem cukrowym. Następnie wlej też spirytus. Wstrząśnij delikatnie, aby składniki się ze sobą przemieszały.
Zakręć szczelnie słój i odstaw na ok. 4-6 tygodni w chłodne miejsce. Od czasu do czasu potrząśnij naczyniem. Po tym czasie przefiltruj płyn i odlej go do szklanych butelek. Nalewka z cytryńca chińskiego jest gotowa.