Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Owoc pięciu smaków, czyli cytryniec chiński, to roślina lecznicza, która łagodzi dolegliwości ze strony układu sercowo-naczyniowego, nerwowego i pokarmowego. Można z niego przygotować przetwory (np. dżemy i syropy) lub postawić na prozdrowotny trunek. Nalewka z cytryńca chińskiego, spożywana w niewielkich ilościach (max. kieliszek dziennie), m.in. pomoże pobudzić krążenie. Wypróbuj przepis.
Szklany słój, szklane butelki
Śliwki marynowane w occie są doskonałym dodatkiem do mięs czerwonych i paszte...
Odsłon: 178
Fittir to egipskie wielowarstwowe placki z farszem słodkim lub wytrawnym, lub...
Odsłon: 140
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 792
Śliwki marynowane w occie są doskonałym dodatkiem do mięs czerwonych i paszte...
Odsłon: 178
Fittir to egipskie wielowarstwowe placki z farszem słodkim lub wytrawnym, lub...
Odsłon: 140
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 792
Składniki
Do garnka wsyp cukier i zalej go wodą. Gotuj, aż cukier całkowicie się nie rozpuści. Odstaw przygotowany syrop do wystudzenia.
Do słoja wsyp przepłukane owoce cytryńca chińskiego. Zalej je przygotowanym syropem cukrowym. Następnie wlej też spirytus. Wstrząśnij delikatnie, aby składniki się ze sobą przemieszały.
Zakręć szczelnie słój i odstaw na ok. 4-6 tygodni w chłodne miejsce. Od czasu do czasu potrząśnij naczyniem. Po tym czasie przefiltruj płyn i odlej go do szklanych butelek. Nalewka z cytryńca chińskiego jest gotowa.