Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jesteś miłośnikiem słodko-kwaskowatych połączeń? Wypróbuj sprawdzony przepis na prostą w przygotowaniu i niezwykle aromatyczną nalewkę z czarnej porzeczki. Wystarczy tylko kilka składników i odrobina cierpliwości, aby raczyć się tym pysznym trunkiem o pięknym i głębokim kolorze.
Składniki
Przygotuj słój o pojemności ok. 3 litrów. Przyrządzanie nalewki rozpocznij od dokładnego umycia porzeczek i obrania ich z ogonków. Przełóż oczyszczone owoce do słoja.
Porzeczki w słoju zalej wódką, a następnie spirytusem. Delikatnie poruszaj słojem, by płyn się powoli zmieszał. Zamknij szczelnie naczynie i odstaw je w lekko nasłonecznione miejsce. Nie wystawiaj jednak alkoholu na działanie promieni słonecznych! Nalewka ma być w jasnym miejscu, ale nie ma się ogrzewać. Trzymaj zamkniętą (bez ruszania, otwierania, przelewania) przez 1-4 miesięcy.
Po minimum miesiącu zlej płyn do mniejszego, wyparzonego słoika, zakręć go i połóż przy większym słoju z owocami. Zasyp też cukrem porzeczki, które zostały w większym naczyniu. Przemieszaj całość do połączenia składników i zamknij słój. Jeśli lubisz słodkie nalewki, dodaj pół kilograma cukru (a nie 400 gramów). Codziennie mieszaj owoce z cukrem.
Po upływie 5-7 dni cukier powinien całkowicie się rozpuścić. Odcedź powstały w większym słoju płyn i wlej go do alkoholu w mniejszym słoiku. Porzeczki odciśnij, a otrzymany sok również wlej do mniejszego słoika. Delikatnie przemieszaj całość i przecedź jeszcze raz przez specjalny filtr lub kilkuwarstwową gazę (aby pozbyć się resztek owoców i nieczystości).
Dokładnie przefiltrowaną nalewkę rozlej do mniejszych butelek i zakręć je. Choć nalewkę z czarnej porzeczki zasypaną cukrem możesz pić od razu, najlepiej smakuje po kilku miesiącach. Przechowuj ją w zimnym i nienasłonecznionym miejscu.