Jesteś miłośnikiem słodko-kwaskowatych połączeń? Wypróbuj sprawdzony przepis na prostą w przygotowaniu i niezwykle aromatyczną nalewkę z czarnej porzeczki. Wystarczy tylko kilka składników i odrobina cierpliwości, aby raczyć się tym pysznym trunkiem o pięknym i głębokim kolorze.
Nalewka z czarnej porzeczki, zasypana cukrem
Składniki
- 1 kg czarnych porzeczek,
- 500 ml wódki 40%,
- 500 ml spirytusu rektyfikowanego 95%,
- 400 g cukru.
Składniki
- 1 kg czarnych porzeczek,
- 500 ml wódki 40%,
- 500 ml spirytusu rektyfikowanego 95%,
- 400 g cukru.
![Smaker](https://assetssmaker.iplsc.com/images/logo-advert.png?v1)
Etapy przygotowania
Przygotuj słój o pojemności ok. 3 litrów. Przyrządzanie nalewki rozpocznij od dokładnego umycia porzeczek i obrania ich z ogonków. Przełóż oczyszczone owoce do słoja.
Porzeczki w słoju zalej wódką, a następnie spirytusem. Delikatnie poruszaj słojem, by płyn się powoli zmieszał. Zamknij szczelnie naczynie i odstaw je w lekko nasłonecznione miejsce. Nie wystawiaj jednak alkoholu na działanie promieni słonecznych! Nalewka ma być w jasnym miejscu, ale nie ma się ogrzewać. Trzymaj zamkniętą (bez ruszania, otwierania, przelewania) przez 1-4 miesięcy.
Po minimum miesiącu zlej płyn do mniejszego, wyparzonego słoika, zakręć go i połóż przy większym słoju z owocami. Zasyp też cukrem porzeczki, które zostały w większym naczyniu. Przemieszaj całość do połączenia składników i zamknij słój. Jeśli lubisz słodkie nalewki, dodaj pół kilograma cukru (a nie 400 gramów). Codziennie mieszaj owoce z cukrem.
Po upływie 5-7 dni cukier powinien całkowicie się rozpuścić. Odcedź powstały w większym słoju płyn i wlej go do alkoholu w mniejszym słoiku. Porzeczki odciśnij, a otrzymany sok również wlej do mniejszego słoika. Delikatnie przemieszaj całość i przecedź jeszcze raz przez specjalny filtr lub kilkuwarstwową gazę (aby pozbyć się resztek owoców i nieczystości).
Dokładnie przefiltrowaną nalewkę rozlej do mniejszych butelek i zakręć je. Choć nalewkę z czarnej porzeczki zasypaną cukrem możesz pić od razu, najlepiej smakuje po kilku miesiącach. Przechowuj ją w zimnym i nienasłonecznionym miejscu.
Przepis w Waszym wykonaniu (2)
![Smaker](https://assetssmaker.iplsc.com/images/logo-advert.png?v1)
![Smaker](https://assetssmaker.iplsc.com/images/logo-advert.png?v1)
Komentarze do przepisu (1)
Ostatnio komentowane przepisy
![](https://staticsmaker.iplsc.com/smaker_production_2025_02_13/98259f75b333d3766d70def47d3b6723-sm.jpg)
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 517
![](https://staticsmaker.iplsc.com/smaker_production_2025_01_10/c5b32db6811386f9e65de258848dc423-sm.jpg)
Przepis na te kulki sernikowe to świetne rozwiązanie, kiedy zostaje Ci kawałe...
Odsłon: 5445
Pyszna, puszysta bułka, z kakao tworzą idealny duet śniadaniowy.
- Wielkanoc
- Impreza
- Grill
- Tłusty czwartek
- Polska
- Żydowska
- Dla dzieci
- Wegetariańskie
- Nabiał
- Mleko
- Przyprawy
- Cynamon
- Bułki
- Dla zdrowia
Odsłon: 744
Ostatnio komentowane przepisy
![](https://staticsmaker.iplsc.com/smaker_production_2025_02_13/98259f75b333d3766d70def47d3b6723-sm.jpg)
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 517
![](https://staticsmaker.iplsc.com/smaker_production_2025_01_10/c5b32db6811386f9e65de258848dc423-sm.jpg)
Przepis na te kulki sernikowe to świetne rozwiązanie, kiedy zostaje Ci kawałe...
Odsłon: 5445
Pyszna, puszysta bułka, z kakao tworzą idealny duet śniadaniowy.
- Wielkanoc
- Impreza
- Grill
- Tłusty czwartek
- Polska
- Żydowska
- Dla dzieci
- Wegetariańskie
- Nabiał
- Mleko
- Przyprawy
- Cynamon
- Bułki
- Dla zdrowia
Odsłon: 744
![Smaker](https://assetssmaker.iplsc.com/images/logo-advert.png?v1)
![Smaker](https://assetssmaker.iplsc.com/images/logo-advert.png?v1)
![](https://staticsmaker.iplsc.com/smaker_production_2022_06_29/9c03f16a9541481490c6ddc3211569a9-lg.jpg)
Składniki
- 1 kg czarnych porzeczek,
- 500 ml wódki 40%,
- 500 ml spirytusu rektyfikowanego 95%,
- 400 g cukru.
Przygotuj słój o pojemności ok. 3 litrów. Przyrządzanie nalewki rozpocznij od dokładnego umycia porzeczek i obrania ich z ogonków. Przełóż oczyszczone owoce do słoja.
Porzeczki w słoju zalej wódką, a następnie spirytusem. Delikatnie poruszaj słojem, by płyn się powoli zmieszał. Zamknij szczelnie naczynie i odstaw je w lekko nasłonecznione miejsce. Nie wystawiaj jednak alkoholu na działanie promieni słonecznych! Nalewka ma być w jasnym miejscu, ale nie ma się ogrzewać. Trzymaj zamkniętą (bez ruszania, otwierania, przelewania) przez 1-4 miesięcy.
Po minimum miesiącu zlej płyn do mniejszego, wyparzonego słoika, zakręć go i połóż przy większym słoju z owocami. Zasyp też cukrem porzeczki, które zostały w większym naczyniu. Przemieszaj całość do połączenia składników i zamknij słój. Jeśli lubisz słodkie nalewki, dodaj pół kilograma cukru (a nie 400 gramów). Codziennie mieszaj owoce z cukrem.
Po upływie 5-7 dni cukier powinien całkowicie się rozpuścić. Odcedź powstały w większym słoju płyn i wlej go do alkoholu w mniejszym słoiku. Porzeczki odciśnij, a otrzymany sok również wlej do mniejszego słoika. Delikatnie przemieszaj całość i przecedź jeszcze raz przez specjalny filtr lub kilkuwarstwową gazę (aby pozbyć się resztek owoców i nieczystości).
Dokładnie przefiltrowaną nalewkę rozlej do mniejszych butelek i zakręć je. Choć nalewkę z czarnej porzeczki zasypaną cukrem możesz pić od razu, najlepiej smakuje po kilku miesiącach. Przechowuj ją w zimnym i nienasłonecznionym miejscu.