Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepyszna nalewka do spożycia w spólnym gronie znajomych , rodziny na wszelkie okazje i święta a najlepsza na święta Bożego Narodzenia.
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 38288
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 390
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 155
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 371
Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na pyszne ciasto, które ozdobi niejedną...
Odsłon: 9239
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 38288
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 390
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 155
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 371
Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na pyszne ciasto, które ozdobi niejedną...
Odsłon: 9239
Składniki
Myjemy jabłka, w tym czasie zagotowujemy wodę.
Po umyciu jabłek kroimy je w ćwiartki, wykrawamy z jabłek ogonki, kielich a z niej wszelkie pręciki , tab aby została nam sama ćwiartka jabłka z łupką i pestkami. Wrzucamy je do słoika.
Pokrojoną wanilię, korę cynamonu oraz goździki wrzucamy do słoika, zasypujemy cukrem, i tu następuje kwestia gustu i słodkości jabłek, osobiście lubię słodkie nalewki więc wsypuję 300 g cukru, dla osób nie lubiących dużej ilości słodyczy proponuję 250-280 g.
Zalewamy ciepłą wodą wcześniej przegotowaną i wódką. Zakręcamy słoik i mieszamy raz dziennie o danej porze dnia. Słoik powinien stać w ciepłym i ciemnym miejscu przez 6 tygodni. Następnie odsączamy nalewkę od osadu, wcześniej jej nie ruszajmy aby osad był na dnie i przelewamy przez gazę. Z wymienionych wyżej składników wychodzi nam około 1,2 l nalewki. Możemy degustować nalewkę tuż po odsączeniu lub po odczekaniu najlepiej miesiąca czasu by jej smak był bardziej intensywny.