Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepyszna nalewka do spożycia w spólnym gronie znajomych , rodziny na wszelkie okazje i święta a najlepsza na święta Bożego Narodzenia.
Ziemniaki biedaka to bardzo prosty i tani przepis na pożywne danie. Tak przyg...
Odsłon: 5749
Przygotowanie grzybków marynowanych jest wyjątkowo proste i szybkie. W ten sp...
Odsłon: 8931
Bardzo łatwe danie. Tylko trzy składniki, a pychoty cały talerz.
Odsłon: 8051
Polecam, bardzo smaczna.
Odsłon: 5535
Ziemniaki biedaka to bardzo prosty i tani przepis na pożywne danie. Tak przyg...
Odsłon: 5749
Przygotowanie grzybków marynowanych jest wyjątkowo proste i szybkie. W ten sp...
Odsłon: 8931
Bardzo łatwe danie. Tylko trzy składniki, a pychoty cały talerz.
Odsłon: 8051
Polecam, bardzo smaczna.
Odsłon: 5535
Składniki
Myjemy jabłka, w tym czasie zagotowujemy wodę.
Po umyciu jabłek kroimy je w ćwiartki, wykrawamy z jabłek ogonki, kielich a z niej wszelkie pręciki , tab aby została nam sama ćwiartka jabłka z łupką i pestkami. Wrzucamy je do słoika.
Pokrojoną wanilię, korę cynamonu oraz goździki wrzucamy do słoika, zasypujemy cukrem, i tu następuje kwestia gustu i słodkości jabłek, osobiście lubię słodkie nalewki więc wsypuję 300 g cukru, dla osób nie lubiących dużej ilości słodyczy proponuję 250-280 g.
Zalewamy ciepłą wodą wcześniej przegotowaną i wódką. Zakręcamy słoik i mieszamy raz dziennie o danej porze dnia. Słoik powinien stać w ciepłym i ciemnym miejscu przez 6 tygodni. Następnie odsączamy nalewkę od osadu, wcześniej jej nie ruszajmy aby osad był na dnie i przelewamy przez gazę. Z wymienionych wyżej składników wychodzi nam około 1,2 l nalewki. Możemy degustować nalewkę tuż po odsączeniu lub po odczekaniu najlepiej miesiąca czasu by jej smak był bardziej intensywny.