Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepyszna nalewka do spożycia w spólnym gronie znajomych , rodziny na wszelkie okazje i święta a najlepsza na święta Bożego Narodzenia.
Myjemy jabłka, w tym czasie zagotowujemy wodę.
Po umyciu jabłek kroimy je w ćwiartki, wykrawamy z jabłek ogonki, kielich a z niej wszelkie pręciki , tab aby została nam sama ćwiartka jabłka z łupką i pestkami. Wrzucamy je do słoika.
Pokrojoną wanilię, korę cynamonu oraz goździki wrzucamy do słoika, zasypujemy cukrem, i tu następuje kwestia gustu i słodkości jabłek, osobiście lubię słodkie nalewki więc wsypuję 300 g cukru, dla osób nie lubiących dużej ilości słodyczy proponuję 250-280 g.
Zalewamy ciepłą wodą wcześniej przegotowaną i wódką. Zakręcamy słoik i mieszamy raz dziennie o danej porze dnia. Słoik powinien stać w ciepłym i ciemnym miejscu przez 6 tygodni. Następnie odsączamy nalewkę od osadu, wcześniej jej nie ruszajmy aby osad był na dnie i przelewamy przez gazę. Z wymienionych wyżej składników wychodzi nam około 1,2 l nalewki. Możemy degustować nalewkę tuż po odsączeniu lub po odczekaniu najlepiej miesiąca czasu by jej smak był bardziej intensywny.
Rabarbar obrodził, polecam zrobić nalewkę z rabarbaru, jest bardzo smaczna. J...
Odsłon: 25624
Ja dziś miałem jeszcze ochotę na jakiś orzeźwiający napój. Jest nim lemoniada...
Odsłon: 33
Wędzona makrela jest bardzo pożywna, bogata w białko i kwasy tłuszczowe Omega...
Odsłon: 1809
Sałatka Caprese to prawdziwa wizytówka aromatycznej Italii. Ze względu na kol...
Odsłon: 1645
Kiedy lato za oknem, to w taką pogodę świetnie wpasuje się deser truskawkowy...
Odsłon: 139
Cacio e pepe jest rzymskim daniem i oznacza dosłownie „ser i pieprz”. Ten min...
Odsłon: 1862
Ja dziś miałem jeszcze ochotę na jakiś orzeźwiający napój. Jest nim lemoniada...
Odsłon: 33
Wędzona makrela jest bardzo pożywna, bogata w białko i kwasy tłuszczowe Omega...
Odsłon: 1809
Sałatka Caprese to prawdziwa wizytówka aromatycznej Italii. Ze względu na kol...
Odsłon: 1645
Kiedy lato za oknem, to w taką pogodę świetnie wpasuje się deser truskawkowy...
Odsłon: 139
Cacio e pepe jest rzymskim daniem i oznacza dosłownie „ser i pieprz”. Ten min...
Odsłon: 1862
Składniki
Myjemy jabłka, w tym czasie zagotowujemy wodę.
Po umyciu jabłek kroimy je w ćwiartki, wykrawamy z jabłek ogonki, kielich a z niej wszelkie pręciki , tab aby została nam sama ćwiartka jabłka z łupką i pestkami. Wrzucamy je do słoika.
Pokrojoną wanilię, korę cynamonu oraz goździki wrzucamy do słoika, zasypujemy cukrem, i tu następuje kwestia gustu i słodkości jabłek, osobiście lubię słodkie nalewki więc wsypuję 300 g cukru, dla osób nie lubiących dużej ilości słodyczy proponuję 250-280 g.
Zalewamy ciepłą wodą wcześniej przegotowaną i wódką. Zakręcamy słoik i mieszamy raz dziennie o danej porze dnia. Słoik powinien stać w ciepłym i ciemnym miejscu przez 6 tygodni. Następnie odsączamy nalewkę od osadu, wcześniej jej nie ruszajmy aby osad był na dnie i przelewamy przez gazę. Z wymienionych wyżej składników wychodzi nam około 1,2 l nalewki. Możemy degustować nalewkę tuż po odsączeniu lub po odczekaniu najlepiej miesiąca czasu by jej smak był bardziej intensywny.
Przepisy Napoje
Napoje
Lemoniada z ogórka
Napoje
Lemoniada z hibiskusa. Orzeźwiająca i pyszna.
Napoje
Domowa lemoniada cytrynowa
Napoje
Mrożona kawa z Tik-Toka
Lemoniada z ogórka
Idealna na upały! Orzeźwiająca lemoniada z ogórkami, cytryną, limonką, miętą...
Odsłon: 53
Lemoniada z hibiskusa. Orzeźwiająca i pyszna.
Ja dziś miałem jeszcze ochotę na jakiś orzeźwiający napój. Jest nim lemoniada...
Odsłon: 33