Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Druga połowa czerwca i początek lipca to idealny czas na stworzenie nalewki z młodych orzechów włoskich. Ze względu na bardzo gorzki smak trunek należy traktować jako lekarstwo, które pije się w małych ilościach podczas problemów z układem pokarmowym. Aby nalewka była smaczniejsza, możesz dosłodzić ją odrobiną miodu lub brązowego cukru. Za gorzki smak zielonych orzechów są odpowiedzialne garbniki oraz olejek eteryczny, którego tak charakterystycznego zapachu nie da się pomylić z żadnym innym. Te substancje pobudzają trawienie, eliminują niestrawność i pozytywnie wpływają na działanie żołądka. Aby z gorzkiego lekarstwa zmienić nalewkę w smaczny likier (choć nadal będzie miała prozdrowotne właściwości), dodaj do orzechów kilka goździków, gwiazdki anyżu oraz laskę cynamonu i koniecznie posłodź miodem.
Rozpływające się w ustach kremowe bakłażany. Odpowiednio przygotowane nie zas...
Odsłon: 286
Połączenie luksusu i smaku za niewielką cenę. Znacie i na pewno kochacie. Al...
Odsłon: 1403
Po upieczeniu skrzydełek zostało nam sosiku na dnie blachy, którego użyliśmy...
Odsłon: 298
Klasyka kilku europejskich kuchni, bo polskiej i ukraińskiej. Są bardzo smacz...
Odsłon: 1015
Rozpływające się w ustach kremowe bakłażany. Odpowiednio przygotowane nie zas...
Odsłon: 286
Połączenie luksusu i smaku za niewielką cenę. Znacie i na pewno kochacie. Al...
Odsłon: 1403
Po upieczeniu skrzydełek zostało nam sosiku na dnie blachy, którego użyliśmy...
Odsłon: 298
Klasyka kilku europejskich kuchni, bo polskiej i ukraińskiej. Są bardzo smacz...
Odsłon: 1015
Składniki
Wyszoruj cytryny, a następnie pokrój je w plasterki. Nie musisz odkrajać skórki, bo doda ona specyficznego orzeźwiającego smaku. Włóż owoce do słoja, a następnie zacznij ugniatać w taki sposób, aby puściły sok. Alternatywą dla tego rozwiązania jest wyciśnięcie soku z dwóch cytryn, pokrojenie skórek i wrzucenie całości do słoja.
Kawałki imbiru obierz z pomocą małej łyżeczki, a następnie pokrój w cienkie plasterki. Dodaj do cytryny w słoju.
Teraz czas na dodanie miodu lub cukru trzcinowego.
Zalej całość spirytusem. Odstaw swoją mieszaninę na około 3 miesiące w ciepłe miejsce. Może to być np. nasłoneczniony parapet. Co jakiś czas potrząśnij słoikiem, aby wszystkie składniki się wymieszały.
Po tym czasie trzeba przefiltrować alkohol przez gazę, drobne sitko albo filtr do kawy. Przelej do mniejszych butelek i zakręć szczelnie. Pamiętaj, aby szkło było czyste i wyparzone.
Taką nalewkę odstaw w chłodne i ciemne miejsce jeszcze na minimum 2 miesiące. Wtedy będzie miała najlepszy i aromatyczny smak.