Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Picie nalewki z owoców dzikiej róży jest zalecane osobom borykającym się z problemami przewodu pokarmowego, wątroby i nerek. Dodatkowo pomaga w walce z przeziębieniem, dlatego warto stosować ją zwłaszcza jesienią i zimą. Może stanowić ciekawy dodatek do herbaty. Oprócz cennych właściwości leczniczych ma również jeszcze jedną, dużą zaletę - jest niesamowicie smaczna.
Lubisz cukierki czekoladowe Kasztanki? Zachwyci cię prosty deser Kasztanek –...
Odsłon: 2296
Dzisiaj moje ulubione danie. Danie z makarony pysznego kremowego sosu no i ku...
Odsłon: 71
Polecam.
Odsłon: 967
Lubisz cukierki czekoladowe Kasztanki? Zachwyci cię prosty deser Kasztanek –...
Odsłon: 2296
Dzisiaj moje ulubione danie. Danie z makarony pysznego kremowego sosu no i ku...
Odsłon: 71
Polecam.
Odsłon: 967
Składniki
Owoce róży wymagają wcześniejszego przygotowania, aby były dojrzałe, przemrożone i łatwiej poddawały się przetworzeniu. Właśnie dlatego wszystkie musisz dokładnie umyć i osuszyć, pozbyć się szypułek, a następnie wstawić do zamrażalnika. Tam powinny być przez minimum 12 godzin, a najlepiej całą dobę.
Po wyjęciu przemrożonych owoców róży, ponakłuwaj je szpilką. Nie usuwaj nasion z wnętrza.
Do dużego słoja (wyparzonego i zupełnie suchego) przełóż owoce róży, a następnie zalej je wódką. Zakręć, potrząśnij i odstaw na 2-4 tygodnie w ciepłe miejsce. Może to być np. nasłoneczniony parapet. Co kilka dni możesz ponownie przemieszać słoik.
Po tym czasie przygotuj syrop z wody i cukru (lub miodu, w zależności jakiego słodzika używasz). Podgrzej obydwa składniki w rondlu aż cukier się rozpuści.
Otwórz słoik i zalej go powstałym syropem cukrowym. Wymieszaj. Dodaj spirytus.
Goździki zmiażdż w moździerzu i dodaj do nalewki.
Słoik zakręć i odstaw na kolejne 2-4 tygodnie. Również potrząsaj co jakiś czas słojem.
Po tym czasie przyszedł moment na filtrowanie. Najlepiej zrobić to z pomocą filtru do kawy lub bibuły. Kiedy będziesz odcedzać owoce, spróbuj ponownie je odcisnąć w taki sposób, aby zyskać jak najwięcej soku.
Kiedy to zrobisz, nalewkę rozlej do mniejszych butelek, zamykanych szczelnie. Odstaw na 2-3 miesiące w ciemne i chłodne miejsce.