Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Świeżo palona w domowych warunkach to najlepsza kawa pod słońcem. Ty decydujesz o stopniu wypalenia. Wysoka temperatura usuwa niemalże kofeinę i kwaskowatość, w zamian dając solidną dawką goryczki. Niższa temperatura to wysoka kwasowość oraz duża zawartość kofeiny.
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 183
To proste rogaliki z ciasta drożdżowego, nadziewane marmoladą - pycha! Rogali...
Odsłon: 91
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 183
To proste rogaliki z ciasta drożdżowego, nadziewane marmoladą - pycha! Rogali...
Odsłon: 91
Składniki
Prażenie na patelni jest prostsze niż w piekarniku. Patelnię należy rozgrzać do temperatury 190-200 stopni Celsjusza, a następnie wsypać niewielką ilość ziaren zielonej kawy i tak rozłożyć, żeby każde ziarno miało kontakt z nagrzaną patelnią. Kawę w trakcie wypalania trzeba nieustannie mieszać, tak, żeby ziarna były równomiernie wypalone. Po około 5-7 minutach wypalania, pojawiają się pierwsze odgłosy pękania ziaren, (pierwsze strzelanie) i pojawia się para, dym. Warto szeroko otworzyć okno. Po około kolejnych 20 minutach, można zdjąć patelnię z ognia. Po zdjęciu wsypujemy do zimnego pojemnika i ciągle mieszamy, żeby przyspieszyć proces studzenia kawy. Sam czas palenia kawy jest względny i zależy od tego jaką kawę palimy i jaki stopień wypalenia chcemy uzyskać. JA W SUMIE WYPALAM KAWĘ KILKANAŚCIE MINUT. Zielone surowe ziarna kawy można przechowywać nawet przez kilka lat bez obaw, że ich smak i aromat zginie. Natomiast wypalone ziarna należy przechowywać w szczelnie zamkniętych pojemnikach, ponieważ szybko tracą swoją moc. - Palenie kawy jasne - przebiega w temperaturze około 200 stopni - Palenie kawy średnie - to najpopularniejsza z technik prażenia kawy. W temperaturze między 210 a 220 stopni - Palenie kawy ciemne - odbywa się w temperaturach od 220/225 do nawet 250 stopni Celsjusza. Ziarna stają się ciemnobrązowe, a w skrajnych przypadkach wręcz czarne, na granicy zwęglenia.