Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zainspirowana ostatnim artykułem o robieniu piwa w domu i tym, że na smakerze też można o tym pisać...zamieszczam przepis autorstwa mojego męża, który zaraził mnie tą piwną pasją. Stout wyszedł rewelacyjny!
Kompozycja owocowa zależy tu wyłącznie od własnej fantazji i smaku, mnie akur...
Odsłon: 23051
Kalafior w tym wydaniu polany jest znakomitym, jedwabistym sosem i posypany s...
Odsłon: 1035
Pyszna domowa pizza z serem,pieczarkami i szynką.Smak zachwyca gości. Ten prz...
Odsłon: 104858
Kompozycja owocowa zależy tu wyłącznie od własnej fantazji i smaku, mnie akur...
Odsłon: 23051
Kalafior w tym wydaniu polany jest znakomitym, jedwabistym sosem i posypany s...
Odsłon: 1035
Pyszna domowa pizza z serem,pieczarkami i szynką.Smak zachwyca gości. Ten prz...
Odsłon: 104858
Składniki
Surowce fermentowalne: Pale ale - 51% pilzneński - 16% karmelowy 120 EBC - 6,7% Carapils - 6,7% Wiedeński - 5,4% karmelowy 30 - 4% Carafa special II - 2,7% Fawcett amber - 2% jęczmień palony - 1,3% płatki owsiane - 1,3% Special B - 1% Carafa special III - 1% Chmiele: Marynka 8% - 60g, 60 min Hellertau tradition 5,0% - 5g, 15 min Hellertau tradition 5,0% - 5g, 5 min Drożdże: US-05 gęstwa Zacieranie: 50' - 62°C 25' - 72°C 5' - 78°C Stout Bałtycki - 22 blg Fermentacja wzrastająca - 16st.-22st. Fermentacja: - burzliwa 2 tygodnie - cicha 2 tygodnie