Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zainspirowana ostatnim artykułem o robieniu piwa w domu i tym, że na smakerze też można o tym pisać...zamieszczam przepis autorstwa mojego męża, który zaraził mnie tą piwną pasją. Stout wyszedł rewelacyjny!
Do świąt Bożego Narodzenia coraz bliżej. Dlatego, jeśli planujesz upiec pyszn...
Odsłon: 94262
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 2841
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 3606
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 1676
Do świąt Bożego Narodzenia coraz bliżej. Dlatego, jeśli planujesz upiec pyszn...
Odsłon: 94262
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 2841
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 3606
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 1676
Składniki
Surowce fermentowalne: Pale ale - 51% pilzneński - 16% karmelowy 120 EBC - 6,7% Carapils - 6,7% Wiedeński - 5,4% karmelowy 30 - 4% Carafa special II - 2,7% Fawcett amber - 2% jęczmień palony - 1,3% płatki owsiane - 1,3% Special B - 1% Carafa special III - 1% Chmiele: Marynka 8% - 60g, 60 min Hellertau tradition 5,0% - 5g, 15 min Hellertau tradition 5,0% - 5g, 5 min Drożdże: US-05 gęstwa Zacieranie: 50' - 62°C 25' - 72°C 5' - 78°C Stout Bałtycki - 22 blg Fermentacja wzrastająca - 16st.-22st. Fermentacja: - burzliwa 2 tygodnie - cicha 2 tygodnie