Do góry

Napoje Przepis na:

Piwo - Krośnieński Stout

Piwo - Krośnieński Stout

Autor:

Przepisów i artykułów: 62 Ocena: 1478

Dodano:

Odsłon: 4082

Zainspirowana ostatnim artykułem o robieniu piwa w domu i tym, że na smakerze też można o tym pisać...zamieszczam przepis autorstwa mojego męża, który zaraził mnie tą piwną pasją. Stout wyszedł rewelacyjny!

Składniki

> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Piwo - Krośnieński Stout

Przygotowanie

  1. Surowce fermentowalne:


    Pale ale - 51%
    pilzneński - 16%
    karmelowy 120 EBC - 6,7%
    Carapils - 6,7%
    Wiedeński - 5,4%
    karmelowy 30 - 4%
    Carafa special II - 2,7%
    Fawcett amber - 2%
    jęczmień palony - 1,3%
    płatki owsiane - 1,3%
    Special B - 1%
    Carafa special III - 1%


    Chmiele:

    Marynka 8% - 60g, 60 min
    Hellertau tradition 5,0% - 5g, 15 min
    Hellertau tradition 5,0% - 5g, 5 min

    Drożdże:

    US-05 gęstwa

    Zacieranie:

    50' - 62°C
    25' - 72°C
    5' - 78°C

    Stout Bałtycki - 22 blg
    Fermentacja wzrastająca - 16st.-22st.
    Fermentacja:
    - burzliwa 2 tygodnie
    - cicha 2 tygodnie

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń