Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Naturalne, rozgrzewające, pyszne grzane wino na zimowe wieczory
Nie wiem jak wy ale my uwielbiamy zupy grzybowe różnego rodzaju z pieczarek,...
Odsłon: 349
Brak pomysłu na piątkowy obiad? Oto przepis na kotlety wegetariańskie bez mię...
Odsłon: 4458
Dorada z grilla to jedna z najsmaczniejszych i najzdrowszych morskich ryb. Wp...
Odsłon: 1872
Superszybki makaron z pieczarkami – idealny, gdy głód nie chce czekać. Prosty...
Odsłon: 3675
Witam serdecznie :-) Dzisiaj zrobimy pyszną surówkę z młodej kapusty, idealny...
Odsłon: 31906
Nie wiem jak wy ale my uwielbiamy zupy grzybowe różnego rodzaju z pieczarek,...
Odsłon: 349
Brak pomysłu na piątkowy obiad? Oto przepis na kotlety wegetariańskie bez mię...
Odsłon: 4458
Dorada z grilla to jedna z najsmaczniejszych i najzdrowszych morskich ryb. Wp...
Odsłon: 1872
Superszybki makaron z pieczarkami – idealny, gdy głód nie chce czekać. Prosty...
Odsłon: 3675
Witam serdecznie :-) Dzisiaj zrobimy pyszną surówkę z młodej kapusty, idealny...
Odsłon: 31906
Składniki
Wino przelewamy do garnka i podgrzewamy tak, aby było bardzo ciepłe, ale nie zagotowało się. Dodajemy miód, przyprawy, pokrojone suszone śliwki i gruszki, 2-3 plasterki pomarańczy. Mieszamy i podgrzewamy tak, aby miód rozpuścił się. Przelewamy do szklanek uprzednio nagrzanych (np. za pomocą gorącej wody, w piekarniku lub mikrofali), dodajemy plasterki świeżej pomarańczy i voila! Gotowe :)
Od czasu do czasu lubię w taki ziąb napić się czerwonego grzanego wina, jednak jestem zdecydowanym przeciwnikiem stosowania w tym celu gotowych „grzańców”, szczególnie tych najtańszych. Mają one wspólnego z winem praktycznie tyle, co nic, za to z kosmiczną ilością dodanego cukru już bardzo wiele. Do tego chemiczne „przyprawy” i sztuczny miód i nasza wątróbka musi „przerabiać” już nie tylko %, ale całą masę niekoniecznie zdrowych dodatków.