Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nalewka z anginki to produkt o wielu właściwościach prozdrowotnych. Jest skuteczna w walce z problemami układu oddechowego, przewlekłym zmęczeniem, napięciem psychicznym, bezsennością czy wysokim ciśnieniem tętniczym.
Pyszna tarta z owocami lata to radość dla oczu i rozkosz dla podniebienia! :)
Odsłon: 498
Słodkie tosty, robię je gdy chcę dodać słodki dodatek do śniadania lub kawy....
Odsłon: 158
Knedle to danie szybkie i łatwe w wykonaniu. Pomimo swej kaloryczności są dan...
Odsłon: 297
Pyszna tarta z owocami lata to radość dla oczu i rozkosz dla podniebienia! :)
Odsłon: 498
Słodkie tosty, robię je gdy chcę dodać słodki dodatek do śniadania lub kawy....
Odsłon: 158
Knedle to danie szybkie i łatwe w wykonaniu. Pomimo swej kaloryczności są dan...
Odsłon: 297
Składniki
Liście dokładnie myjemy, osuszamy i drobno nożem siekamy. Przesypujemy do wyparzonego naczynia na nalewki lub słoja. Zalewamy 70% spirytusem, a następnie zakręcamy naczynie. Dokładnie wymieszaną miksturę odstawiamy w zaciemnione miejsce na 14 dni. Co drugi dzień potrząsamy naczyniem. Po upływie dwóch tygodni przecedźamy miksturę przez gęste sitko lub gazę i wyciskamy również nadmiar cieczy z liści. Na koniec przelewamy nalewkę do szklanych ciemnych buteleczek, zakręcamy i odstawiamy na 1 miesiąc. Po miesiącu nalewka nadaje się do konsumpcji.
Zastosowanie: w sezonie infekcyjnym dodawać kilka kropelek nalewki do wieczornej herbaty. Podczas choroby wypijamy trzy razy dziennie po łyżce nalewki lub taką samą ilość dodajemy do herbaty. Nalewkę z geranium można także stosować zewnętrznie - to doskonałe remedium na ból. Warto stosować ją w przypadku bólu głowy ( smarujemy skronie), stawów, czy w razie stłuczenia.