Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nalewka z anginki to produkt o wielu właściwościach prozdrowotnych. Jest skuteczna w walce z problemami układu oddechowego, przewlekłym zmęczeniem, napięciem psychicznym, bezsennością czy wysokim ciśnieniem tętniczym.
Ten przepis polecam tym, którzy nie są mocni w gotowaniu a chcą zjeść coś pys...
Odsłon: 1164
Wakacyjne smaki w lekkiej odsłonie.
Odsłon: 129
Z wykorzystaniem warzyw z rosołu i świetnie doprawione.
Odsłon: 447
Pomysł na krewetki w sosie korma. Składniki i proporcje wzięłam z kilku przep...
Odsłon: 68
Ten przepis polecam tym, którzy nie są mocni w gotowaniu a chcą zjeść coś pys...
Odsłon: 1164
Wakacyjne smaki w lekkiej odsłonie.
Odsłon: 129
Z wykorzystaniem warzyw z rosołu i świetnie doprawione.
Odsłon: 447
Pomysł na krewetki w sosie korma. Składniki i proporcje wzięłam z kilku przep...
Odsłon: 68
Składniki
Liście dokładnie myjemy, osuszamy i drobno nożem siekamy. Przesypujemy do wyparzonego naczynia na nalewki lub słoja. Zalewamy 70% spirytusem, a następnie zakręcamy naczynie. Dokładnie wymieszaną miksturę odstawiamy w zaciemnione miejsce na 14 dni. Co drugi dzień potrząsamy naczyniem. Po upływie dwóch tygodni przecedźamy miksturę przez gęste sitko lub gazę i wyciskamy również nadmiar cieczy z liści. Na koniec przelewamy nalewkę do szklanych ciemnych buteleczek, zakręcamy i odstawiamy na 1 miesiąc. Po miesiącu nalewka nadaje się do konsumpcji.
Zastosowanie: w sezonie infekcyjnym dodawać kilka kropelek nalewki do wieczornej herbaty. Podczas choroby wypijamy trzy razy dziennie po łyżce nalewki lub taką samą ilość dodajemy do herbaty. Nalewkę z geranium można także stosować zewnętrznie - to doskonałe remedium na ból. Warto stosować ją w przypadku bólu głowy ( smarujemy skronie), stawów, czy w razie stłuczenia.