Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Na dobre rzeczy - tak w życiu, jak i kuchni - warto poczekać trochę dłużej. Nie inaczej jest właśnie z tą nalewką z owców pigwy i dodatku alkoholu. Jeżeli dacie owocom czas, by puściły sok, a samemu trunkowi potem jeszcze trochę poleżakować, nabierze mocy. Nalewka jest słodka i "ciągnąca", idealna na spotkanie z przyjaciółmi czy wieczorne pogaduchy. Spieszcie się, to ostatni moment, kiedy możecie kupić jeszcze pigwę. Niestety, tę rosnącą na działkach czy w ogrodach, dotknęły już pierwsze przymrozki i nie da się jej wykorzystać w tym przepisie.
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1774
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 368
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 21869
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1774
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 368
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 21869
Składniki
Przygotować czysty słój około trzylitrowy (jak do kiszenia ogórków), owoce opłukać pod bieżącą wodą, ścierając delikatny meszek ze skórki. Wydrążyć gniazda nasienne, pokroić na drobne kawałki (nie obierać!). W słoiku układać warstwowo pigwę i przesypywać cukrem, aż do wyczerpania składników. Słój z wierzchu przykryć gazą, by zapewnić dostęp powietrza, ustawić w słonecznym miejscu (najlepiej na parapecie). Czas oczekiwania na sok jest zróżnicowany i zależy od temperatury, w jakiej stoi słój. Może to potrwać jeden do dwóch tygodni. W tym czasie warto potrząsać zawartością, by cukier się sukcesywnie rozpuszczał. Odcedzić otrzymany sok i połączyć ze spirytusem w proporcji 1 l soku i 0,5 l alkoholu (jeśli zostanie Wam sok - proporcjonalnie wymieszać ze spirytusem). Nalewkę odstawić na co najmniej 2 tygodnie. Po tym czasie możecie się już tylko delektować tym złocistym trunkiem i rozpływać nad jego smakiem.
Recycling: owoce pigwy, które zostaną po odlaniu soku, możecie wykorzystać do ugotowania kompotu lub przygotowania delikatnego musu. W tym celu przesmażcie je w rondlu, w razie czego podlejcie odrobiną wody, zblendujcie i zapasteryzujcie w słoiczkach. Dla przełamania smaku można dodać jabłko i doprawić cynamonem.