Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Naturalny kwas, bez konserwantów - to sfermentowany napój najczęściej z chleba (lub drożdży( który ma liczne właściwości zdrowotne. Kwas taki to długa część tradycji kulinarnej zwłaszcza ludów kultur słowiańskich i łużyckich. Kwas taki wzmacnia odporność, reguluje trawienie, sprzyja odchudzaniu, szybko gasi pragnienie i orzeźwia. Dawniej ale i obecnie kwas taki urozmaicano dodatkiem ziół w tym ziela koniczyny (szczawików) lub innych , tym samym czyniąc je znanie bardziej wartościowymi trunkami :)
Przepis na te kulki sernikowe to świetne rozwiązanie, kiedy zostaje Ci kawałe...
Odsłon: 4863
Karkówka po cygańsku to hit Internetu! To niezwykle bogate danie jednogarnkow...
Odsłon: 20795
Ciasto francuskie to prawdziwa klasyka, która zawsze zachwyca twoją lekkością...
Odsłon: 2507
Przepis na te kulki sernikowe to świetne rozwiązanie, kiedy zostaje Ci kawałe...
Odsłon: 4863
Karkówka po cygańsku to hit Internetu! To niezwykle bogate danie jednogarnkow...
Odsłon: 20795
Ciasto francuskie to prawdziwa klasyka, która zawsze zachwyca twoją lekkością...
Odsłon: 2507
Składniki
Świeżo zebrane ziele szczawiku (koniczynki) siekamy i zalewamy wrzątkiem , po czym zostawiamy nakryte przez noc (maksymalnie do 24 godzin) ,w ciepłym pomieszczeniu. Następnego dnia , wrzucamy do butelki (butli lub innego naczynia fermentacyjnego) szczyptę drożdży i 4 łyżki cukru. Zalewamy to wywarem ze szczawika . Wstrząsamy butelką by cukier się rozpuścił . I tak zostawiamy na 1 do 2 dni w ciepłym pomieszczeniu delikatnie , pozwalając by napój fermentował :) Napój gotowy jest do spożycia po kilku dniach od zalania .