Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Naturalny kwas, bez konserwantów - to sfermentowany napój najczęściej z chleba (lub drożdży( który ma liczne właściwości zdrowotne. Kwas taki to długa część tradycji kulinarnej zwłaszcza ludów kultur słowiańskich i łużyckich. Kwas taki wzmacnia odporność, reguluje trawienie, sprzyja odchudzaniu, szybko gasi pragnienie i orzeźwia. Dawniej ale i obecnie kwas taki urozmaicano dodatkiem ziół w tym ziela koniczyny (szczawików) lub innych , tym samym czyniąc je znanie bardziej wartościowymi trunkami :)
Kalafior w tym wydaniu polany jest znakomitym, jedwabistym sosem i posypany s...
Odsłon: 135
Pyszna domowa pizza z serem,pieczarkami i szynką.Smak zachwyca gości. Ten prz...
Odsłon: 104487
Szybkie i bardzo proste danie, niezwykle smaczne jako kolacja lub przekąska,...
Odsłon: 330
Przepis dnia
Lekka warzywna zapiekanka z ziemniakami, cukinią i białym serem. Warto trochę...
Odsłon: 9024
Kalafior w tym wydaniu polany jest znakomitym, jedwabistym sosem i posypany s...
Odsłon: 135
Pyszna domowa pizza z serem,pieczarkami i szynką.Smak zachwyca gości. Ten prz...
Odsłon: 104487
Szybkie i bardzo proste danie, niezwykle smaczne jako kolacja lub przekąska,...
Odsłon: 330
Przepis dnia
Lekka warzywna zapiekanka z ziemniakami, cukinią i białym serem. Warto trochę...
Odsłon: 9024
Składniki
Świeżo zebrane ziele szczawiku (koniczynki) siekamy i zalewamy wrzątkiem , po czym zostawiamy nakryte przez noc (maksymalnie do 24 godzin) ,w ciepłym pomieszczeniu. Następnego dnia , wrzucamy do butelki (butli lub innego naczynia fermentacyjnego) szczyptę drożdży i 4 łyżki cukru. Zalewamy to wywarem ze szczawika . Wstrząsamy butelką by cukier się rozpuścił . I tak zostawiamy na 1 do 2 dni w ciepłym pomieszczeniu delikatnie , pozwalając by napój fermentował :) Napój gotowy jest do spożycia po kilku dniach od zalania .