Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Naturalny kwas, bez konserwantów - to sfermentowany napój najczęściej z chleba (lub drożdży( który ma liczne właściwości zdrowotne. Kwas taki to długa część tradycji kulinarnej zwłaszcza ludów kultur słowiańskich i łużyckich. Kwas taki wzmacnia odporność, reguluje trawienie, sprzyja odchudzaniu, szybko gasi pragnienie i orzeźwia. Dawniej ale i obecnie kwas taki urozmaicano dodatkiem ziół w tym ziela koniczyny (szczawików) lub innych , tym samym czyniąc je znanie bardziej wartościowymi trunkami :)
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11313
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4946
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1145
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9864
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1463
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11313
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4946
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1145
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9864
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1463
Składniki
Świeżo zebrane ziele szczawiku (koniczynki) siekamy i zalewamy wrzątkiem , po czym zostawiamy nakryte przez noc (maksymalnie do 24 godzin) ,w ciepłym pomieszczeniu. Następnego dnia , wrzucamy do butelki (butli lub innego naczynia fermentacyjnego) szczyptę drożdży i 4 łyżki cukru. Zalewamy to wywarem ze szczawika . Wstrząsamy butelką by cukier się rozpuścił . I tak zostawiamy na 1 do 2 dni w ciepłym pomieszczeniu delikatnie , pozwalając by napój fermentował :) Napój gotowy jest do spożycia po kilku dniach od zalania .