Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Naturalny kwas, bez konserwantów - to sfermentowany napój najczęściej z chleba (lub drożdży( który ma liczne właściwości zdrowotne. Kwas taki to długa część tradycji kulinarnej zwłaszcza ludów kultur słowiańskich i łużyckich. Kwas taki wzmacnia odporność, reguluje trawienie, sprzyja odchudzaniu, szybko gasi pragnienie i orzeźwia. Dawniej ale i obecnie kwas taki urozmaicano dodatkiem ziół w tym ziela koniczyny (szczawików) lub innych , tym samym czyniąc je znanie bardziej wartościowymi trunkami :)
Przyjemny w wykonaniu i fantastyczny w smaku kisiel ze śliwek i jabłek posypa...
Odsłon: 72
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 503
Czy jest szybki sposób na zrobienie pysznych pierogów? Jest! Tajemnica tkwi...
Odsłon: 120
Przyjemny w wykonaniu i fantastyczny w smaku kisiel ze śliwek i jabłek posypa...
Odsłon: 72
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 503
Czy jest szybki sposób na zrobienie pysznych pierogów? Jest! Tajemnica tkwi...
Odsłon: 120
Składniki
Świeżo zebrane ziele szczawiku (koniczynki) siekamy i zalewamy wrzątkiem , po czym zostawiamy nakryte przez noc (maksymalnie do 24 godzin) ,w ciepłym pomieszczeniu. Następnego dnia , wrzucamy do butelki (butli lub innego naczynia fermentacyjnego) szczyptę drożdży i 4 łyżki cukru. Zalewamy to wywarem ze szczawika . Wstrząsamy butelką by cukier się rozpuścił . I tak zostawiamy na 1 do 2 dni w ciepłym pomieszczeniu delikatnie , pozwalając by napój fermentował :) Napój gotowy jest do spożycia po kilku dniach od zalania .