Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pamiętajmy, najzdrowszy i najsmaczniejszy sok jest ten przyrządzony własnoręcznie w domu, najlepiej z owoców z naszego ogródka.
Duży garnek, łyżka, sitko, słoiczki, lejek
Staropolski piernik powinien dojrzewać nawet 2 miesiące. Ale co jeśli nie mas...
Odsłon: 98969
Puszysty piernik last minute, który zrobicie w zaledwie kilka chwil. Wystarcz...
Odsłon: 77
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 5077
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 13669
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5903
Staropolski piernik powinien dojrzewać nawet 2 miesiące. Ale co jeśli nie mas...
Odsłon: 98969
Puszysty piernik last minute, który zrobicie w zaledwie kilka chwil. Wystarcz...
Odsłon: 77
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 5077
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 13669
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5903
Składniki
Porzeczkę przebież, (usuń ogonki, chore owoce itp. ), opłucz na sitku lub cedzaku zimną wodą , wsyp do garnka najlepiej z grubym dnem. Garnek postaw na ogniu, wlej tyle wody, aby przykryła tylko owoce, zagotuj pod przykryciem. Zgaś ogień, pozostaw na noc pod przykryciem ( na około 12 godzin ). Następnie przecedź sok przez gęste sitko, owoce przetrzyj przez gęste sitko, przy pomocy drewnianej pałki. Do soku wsyp cukier, wymieszaj, aby całkiem się rozpuścił. Garnek postaw na ogniu, zagotuj.
Gorący sok rozlej do słoiczków. Brzegi słoiczków przetrzyj papierowym ręcznikiem kuchennym, aby usunąć ewentualne zabrudzenia. Słoiki zamknij wieczkami, pasteryzuj przez około 15 minut. Gotowy sok przechowuj w ciemnym i chłodnym miejscu. Wyszło mi 14 słoiczków o pojemności 330 ml.
Sok z czarnej porzeczki zawiera dużo cennych witamin dla naszego organizmu. Sok ten można pić przez cały rok, jednak najlepiej smakuje latem, jego lekko kwaskowaty smak ( zawiera dużo witaminy C ) znakomicie orzeźwia w upalne dni. Warto go pić nie tylko dla smaku, ale przede wszystkim dla wielu cennych właściwości zdrowotnych. Sok z czarnej porzeczki doskonale sprawdzi się także w okresie jesienno - zimowym, wspomoże nasz organizm w walce z przeziębieniem, czy grypą. Pamiętajmy, najzdrowszy i najsmaczniejszy jest ten przyrządzony własnoręcznie w domu, najlepiej z owoców z naszego ogródka.
Smacznego !