Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pamiętajmy, najzdrowszy i najsmaczniejszy sok jest ten przyrządzony własnoręcznie w domu, najlepiej z owoców z naszego ogródka.
Duży garnek, łyżka, sitko, słoiczki, lejek
To proste, a zarazem eleganckie danie łączy w sobie soczyste plastry mięsa z...
Odsłon: 51
Warzywny dodatek do pieczonych mięs lub propozycja jarskiej kolacji. :)
Odsłon: 45
Jarzynowy torcik to kompozycja składająca się z kalafiora, brokuła i marchewk...
Odsłon: 72
Bób z jabłkami i majerankiem to idealny przepis na obiad w upalny, letni dzie...
Odsłon: 37
Super aromatyczny, klarowny i przepyszny rosołek gotowany na żeberkach wieprz...
Odsłon: 20
To proste, a zarazem eleganckie danie łączy w sobie soczyste plastry mięsa z...
Odsłon: 51
Warzywny dodatek do pieczonych mięs lub propozycja jarskiej kolacji. :)
Odsłon: 45
Jarzynowy torcik to kompozycja składająca się z kalafiora, brokuła i marchewk...
Odsłon: 72
Bób z jabłkami i majerankiem to idealny przepis na obiad w upalny, letni dzie...
Odsłon: 37
Super aromatyczny, klarowny i przepyszny rosołek gotowany na żeberkach wieprz...
Odsłon: 20
Składniki
Porzeczkę przebież, (usuń ogonki, chore owoce itp. ), opłucz na sitku lub cedzaku zimną wodą , wsyp do garnka najlepiej z grubym dnem. Garnek postaw na ogniu, wlej tyle wody, aby przykryła tylko owoce, zagotuj pod przykryciem. Zgaś ogień, pozostaw na noc pod przykryciem ( na około 12 godzin ). Następnie przecedź sok przez gęste sitko, owoce przetrzyj przez gęste sitko, przy pomocy drewnianej pałki. Do soku wsyp cukier, wymieszaj, aby całkiem się rozpuścił. Garnek postaw na ogniu, zagotuj.
Gorący sok rozlej do słoiczków. Brzegi słoiczków przetrzyj papierowym ręcznikiem kuchennym, aby usunąć ewentualne zabrudzenia. Słoiki zamknij wieczkami, pasteryzuj przez około 15 minut. Gotowy sok przechowuj w ciemnym i chłodnym miejscu. Wyszło mi 14 słoiczków o pojemności 330 ml.
Sok z czarnej porzeczki zawiera dużo cennych witamin dla naszego organizmu. Sok ten można pić przez cały rok, jednak najlepiej smakuje latem, jego lekko kwaskowaty smak ( zawiera dużo witaminy C ) znakomicie orzeźwia w upalne dni. Warto go pić nie tylko dla smaku, ale przede wszystkim dla wielu cennych właściwości zdrowotnych. Sok z czarnej porzeczki doskonale sprawdzi się także w okresie jesienno - zimowym, wspomoże nasz organizm w walce z przeziębieniem, czy grypą. Pamiętajmy, najzdrowszy i najsmaczniejszy jest ten przyrządzony własnoręcznie w domu, najlepiej z owoców z naszego ogródka.
Smacznego !