Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
syropek działa korzystnie w przewlekłym nieżycie jamy ustnej, gardła i oskrzeli, oraz świetnie walczy z uporczywym kaszlem, bólem i obrzękiem gardła.
Do świąt Bożego Narodzenia coraz bliżej. Dlatego, jeśli planujesz upiec pyszn...
Odsłon: 93583
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 2653
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 3495
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 1595
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 2256
Do świąt Bożego Narodzenia coraz bliżej. Dlatego, jeśli planujesz upiec pyszn...
Odsłon: 93583
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 2653
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 3495
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 1595
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 2256
Składniki
Kwiaty zrywamy w słoneczny dzień, najlepiej przed południem, kiedy będą całkowicie rozłożone. Najlepiej zebrać je z ogrodu czy łąki – miejsca oddalonego od drogi i spalin. Następnie rozkładamy je na białych kartkach papieru – aby wszystkie żyjątka z nich uciekły – dodatkowo przed wrzuceniem do wody warto je przejrzeć. Wkładamy kwiatki do garnka, zalewamy wodą i gotujemy ok 15-20 min. na wolnym ogniu.Pod koniec gotowania dodajemy wyszorowana i pokrojona na plasterki cytrynę.Przykrywamy i odstawiamy na 24 godz.Ja odstawilam na cała noc. Po tym czasie kwiaty i cytrynę przecedzamy, odciskamy w tetrowej pieluszce lub gazie i wyrzucamy. Do płynu wsypujemy cukier i gotujemy bez przykrycia, na wolnym ogniu przez ok. 2 godziny, co jakiś czas mieszając – do momentu, w którym powstanie syrop - konsystencja płynnego miodu.Gorący syrop wlewamy do umytych i wyparzonych wrzątkiem słoiczków,zakręamy pokrywkami,przykrywamy ręcznikiem i odstawiamy na 2 godz.(sucha pasteryzacja).Po tym czasie stawiamy słoiczki do góry dnem.Odwracamy je dopiero jak syrop ostygnie.Tak przygotowany syrop możesz przechowywać w chłodnym i ciemnym pomieszczeniu przez kilka miesięcy, a nawet lat. Syrop z mniszka lekarskiego smakuje jak prawdziwy miód. Jest przepyszny!