Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Makaron penne podany z sosem wieprzowym z łopatki.
Odsłon: 9
Makaron penne podany z sosem wieprzowym z łopatki.
Odsłon: 9
Składniki
Należy przygotować dymion o pojemności 15 litrów i fermentkę. 5 litrów wody przegotować, rozpuścić w niej 1 kilo cukru oraz kwasek cytrynowy i przestudzić. Ryż wielokrotnie przepłukać zimną wodą. Rodzynki również dokładnie i kilka razy wypłukać . Do dymiona wsypać ryż i rodzynki. Zalać wodą z cukrem i kwaskiem. Pożywkę rozpuszczamy w niewielkiej ilości zimnej wody i wlewamy do dymiona. Na końcu dodajemy drożdże winne. Dymion zatykamy szczelnie i umieszczamy rurkę fermentacyjną. Po upływie tygodnia dolewamy resztę cukru rozpuszczonego w wodzie, w ilości z przepisu, czyli 3,5 litra wody i 1 i 1/2 kg. cukru. Dymion umieścić w ciepłym miejscu i codziennie energicznie nim potrząsać. Odstawiamy na 6 tygodni