Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pomysł na letni pożywny obiad. Idealny do spakowania i zabrania do pracy. :)
Odsłon: 729
Polecam. Uwielbiamy lody i truskawki.
Odsłon: 720
Pomysł na udka w sosie pomidorowym. Potrawa prosta w przygotowaniu i nie wyma...
Odsłon: 409
Pomysł na sycący i szybki w przygotowaniu obiad bez mięsa. Czosnku każdy może...
Odsłon: 3548
Pomysł na letni pożywny obiad. Idealny do spakowania i zabrania do pracy. :)
Odsłon: 729
Polecam. Uwielbiamy lody i truskawki.
Odsłon: 720
Pomysł na udka w sosie pomidorowym. Potrawa prosta w przygotowaniu i nie wyma...
Odsłon: 409
Pomysł na sycący i szybki w przygotowaniu obiad bez mięsa. Czosnku każdy może...
Odsłon: 3548
Składniki
Należy przygotować dymion o pojemności 15 litrów i fermentkę. 5 litrów wody przegotować, rozpuścić w niej 1 kilo cukru oraz kwasek cytrynowy i przestudzić. Ryż wielokrotnie przepłukać zimną wodą. Rodzynki również dokładnie i kilka razy wypłukać . Do dymiona wsypać ryż i rodzynki. Zalać wodą z cukrem i kwaskiem. Pożywkę rozpuszczamy w niewielkiej ilości zimnej wody i wlewamy do dymiona. Na końcu dodajemy drożdże winne. Dymion zatykamy szczelnie i umieszczamy rurkę fermentacyjną. Po upływie tygodnia dolewamy resztę cukru rozpuszczonego w wodzie, w ilości z przepisu, czyli 3,5 litra wody i 1 i 1/2 kg. cukru. Dymion umieścić w ciepłym miejscu i codziennie energicznie nim potrząsać. Odstawiamy na 6 tygodni