Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Podaję przepis na zakwas buraczany, który wykorzystuję do domowego barszczu i nie tylko. Jest napojem wzmacniającym i orzeźwiającym. Zakwas buraczany oczyszcza i wzmacnia krew, dlatego polecałabym pić go osobą z niedokrwistością (anemią).
Mleczna kanapka to połączenie ciemnych herbatników o kawowym smaku z delikatn...
Odsłon: 2694
Mi najbardziej smakowały te z kiełbasą.
Odsłon: 175
Wspaniałe, delikatne mini serniczki z borówkami amerykańskimi i bezą. Są łat...
Odsłon: 233
Mleczna kanapka to połączenie ciemnych herbatników o kawowym smaku z delikatn...
Odsłon: 2694
Mi najbardziej smakowały te z kiełbasą.
Odsłon: 175
Wspaniałe, delikatne mini serniczki z borówkami amerykańskimi i bezą. Są łat...
Odsłon: 233
Składniki
Buraki dokładnie wyszorować, umyć, a następnie pokroić w grube plastry. Plastry buraków poukładać w dobrze wymytym słoju na zmianę z przyprawami, czosnkiem i imbirem. Całość zalać ciepłą wodą z solą tak, aby buraki były przykryte. Słój dobrze zakryć gazą, związać i odstawić w ciepłe miejsce na około 7 dni. Podczas kiszenia powstaje piana, którą można zbierać dużą, czystą łyżką. Po 7 dniach zakwas jest gotowy do spożycia. Ukiszony zakwas przelać do czystych, szczelnie zakręcanych butelek i przechowywać w lodówce nawet kilka tygodni. Przygotowanie 30 minut + czas kiszenia.
Gotowy zakwas przelać do butelek( ja wykorzystałam butelki po wodzie mineralnej).