Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Podaję przepis na zakwas buraczany, który wykorzystuję do domowego barszczu i nie tylko. Jest napojem wzmacniającym i orzeźwiającym. Zakwas buraczany oczyszcza i wzmacnia krew, dlatego polecałabym pić go osobą z niedokrwistością (anemią).
Dzisiaj moje ulubione gołąbki które przygotowuję na święta. Są to gołąbki z g...
Odsłon: 56
Pierniczki to smak i aromat świąt A takie nadziewane powidłami i oblane deli...
Odsłon: 174
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 1606
Dzisiaj moje ulubione gołąbki które przygotowuję na święta. Są to gołąbki z g...
Odsłon: 56
Pierniczki to smak i aromat świąt A takie nadziewane powidłami i oblane deli...
Odsłon: 174
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 1606
Składniki
Buraki dokładnie wyszorować, umyć, a następnie pokroić w grube plastry. Plastry buraków poukładać w dobrze wymytym słoju na zmianę z przyprawami, czosnkiem i imbirem. Całość zalać ciepłą wodą z solą tak, aby buraki były przykryte. Słój dobrze zakryć gazą, związać i odstawić w ciepłe miejsce na około 7 dni. Podczas kiszenia powstaje piana, którą można zbierać dużą, czystą łyżką. Po 7 dniach zakwas jest gotowy do spożycia. Ukiszony zakwas przelać do czystych, szczelnie zakręcanych butelek i przechowywać w lodówce nawet kilka tygodni. Przygotowanie 30 minut + czas kiszenia.
Gotowy zakwas przelać do butelek( ja wykorzystałam butelki po wodzie mineralnej).