Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nalewka z pigwy ma piękny aromat, jest smaczna, a co najważniejsze ma wiele prozdrowotnych właściwości.
duży słój, ostry nóż, gaza, butelki, lejek, waga kuchenna
Składniki
Umytą pigwę pokrój na ćwiartki, usuń gniazda nasienne, pokrój na cienkie plasterki. Pigwę możesz pokroić nożem, ale najlepiej jest ją zetrzeć w maszynce do ścierania warzyw. Pokrojoną pigwę wrzuć do czystego słoja, dodaj cukier, dokładnie wymieszaj, ubij lekko ręką lub tłuczkiem. Słój przykryj gazą lub lnianą ściereczką i odstaw w ciepłe, ale ciemne miejsce na 24 godziny.
W tym czasie pigwa puści sok. Następnie wrzuć do słoja anyż, pokrojoną na mniejsze kawałki wanilię , połamany na kawałki cynamon, migdały, wlej wyciśnięty sok z cytryny, oraz płynny miód. Całość zalej alkoholem, wymieszaj. Słój zamknij szczelnie wieczkiem i odstaw w ciemne miejsce na miesiąc. Od czasu do czasu wstrząśnij słojem, aby składniki się zmieszały.
Po tym czasie przecedź zawartość słoja przez gazę, wyciśnij resztki płynu z owoców. Otrzymany płyn wlej do czystego słoja ( najlepiej z kranikiem ). Słój szczelnie zamknij i odstaw w ciemne miejsce na 2 miesiące. W tym czasie nalewka będzie się klarować.
Następnie zlej ostrożnie płyn znad osadu, rozlej do butelek. Butelki szczelnie zakorkuj, naklej na nie etykiety z opisem. Odstaw w ciemne chłodne miejsce jeszcze na kilka miesięcy. W tym czasie trunek dojrzeje.
Właściwości naleweczki : Wzmacnia nasz układ odpornościowy, zmniejsza objawy przeziębienia, w tym suchy kaszel. Łagodzi niestrawność i inne dolegliwości ze strony układu pokarmowego, poprawia przemianę materii. Dodatkowo nalewka z pigwy pomoże usunąć z organizmu toksyny i produkty uboczne przemiany materii. Pigwa wykazuje działanie prewencyjne w chorobach nowotworowych oraz wielu problemach z układem krążenia.
Do naleweczki można dodać 2 gałązki geranium, a także kilka plasterków świeżego korzenia imbiru. Dzięki temu nasz trunek będzie miał więcej prozdrowotnych właściwości.
Życzę dużo zdrowia !