Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nalewka z pigwy ma piękny aromat, jest smaczna, a co najważniejsze ma wiele prozdrowotnych właściwości.
duży słój, ostry nóż, gaza, butelki, lejek, waga kuchenna
Dzisiaj szybki chleb bez wyrabiania z ziarnami. Piekłam ten chleb z podwójnej...
Odsłon: 29207
Przepis dnia
Makaron z kurkami jest prosty i szybki w przygotowaniu, ale potrafi rozpieści...
Odsłon: 1647
W tym roku wyjątkowo pięknie obrodziły nasze śliwki, przygotowałam więc pyszn...
Odsłon: 137
Ciasto Porachunki Teściowej to rezultat kulinarnej utarczki pomiędzy teściową...
Odsłon: 18545
Dzień dobry wszystkim mam dla was przepis na pyszne pączki jak u mamy tak wie...
Odsłon: 655
Dzisiaj szybki chleb bez wyrabiania z ziarnami. Piekłam ten chleb z podwójnej...
Odsłon: 29207
Przepis dnia
Makaron z kurkami jest prosty i szybki w przygotowaniu, ale potrafi rozpieści...
Odsłon: 1647
W tym roku wyjątkowo pięknie obrodziły nasze śliwki, przygotowałam więc pyszn...
Odsłon: 137
Ciasto Porachunki Teściowej to rezultat kulinarnej utarczki pomiędzy teściową...
Odsłon: 18545
Dzień dobry wszystkim mam dla was przepis na pyszne pączki jak u mamy tak wie...
Odsłon: 655
Składniki
Umytą pigwę pokrój na ćwiartki, usuń gniazda nasienne, pokrój na cienkie plasterki. Pigwę możesz pokroić nożem, ale najlepiej jest ją zetrzeć w maszynce do ścierania warzyw. Pokrojoną pigwę wrzuć do czystego słoja, dodaj cukier, dokładnie wymieszaj, ubij lekko ręką lub tłuczkiem. Słój przykryj gazą lub lnianą ściereczką i odstaw w ciepłe, ale ciemne miejsce na 24 godziny.
W tym czasie pigwa puści sok. Następnie wrzuć do słoja anyż, pokrojoną na mniejsze kawałki wanilię , połamany na kawałki cynamon, migdały, wlej wyciśnięty sok z cytryny, oraz płynny miód. Całość zalej alkoholem, wymieszaj. Słój zamknij szczelnie wieczkiem i odstaw w ciemne miejsce na miesiąc. Od czasu do czasu wstrząśnij słojem, aby składniki się zmieszały.
Po tym czasie przecedź zawartość słoja przez gazę, wyciśnij resztki płynu z owoców. Otrzymany płyn wlej do czystego słoja ( najlepiej z kranikiem ). Słój szczelnie zamknij i odstaw w ciemne miejsce na 2 miesiące. W tym czasie nalewka będzie się klarować.
Następnie zlej ostrożnie płyn znad osadu, rozlej do butelek. Butelki szczelnie zakorkuj, naklej na nie etykiety z opisem. Odstaw w ciemne chłodne miejsce jeszcze na kilka miesięcy. W tym czasie trunek dojrzeje.
Właściwości naleweczki : Wzmacnia nasz układ odpornościowy, zmniejsza objawy przeziębienia, w tym suchy kaszel. Łagodzi niestrawność i inne dolegliwości ze strony układu pokarmowego, poprawia przemianę materii. Dodatkowo nalewka z pigwy pomoże usunąć z organizmu toksyny i produkty uboczne przemiany materii. Pigwa wykazuje działanie prewencyjne w chorobach nowotworowych oraz wielu problemach z układem krążenia.
Do naleweczki można dodać 2 gałązki geranium, a także kilka plasterków świeżego korzenia imbiru. Dzięki temu nasz trunek będzie miał więcej prozdrowotnych właściwości.
Życzę dużo zdrowia !