Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Schab w sosie koperkowym to danie, które smakuje o każdej porze roku, ale naj...
Odsłon: 34157
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 1357
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113599
Schab w sosie koperkowym to danie, które smakuje o każdej porze roku, ale naj...
Odsłon: 34157
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 1357
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113599
Składniki
Żołędzie zbieram i obieram z łupin. Następnie smażę,studzę i kroję na mniejsze kawałki.
Pokrojone żołędzie wsypuję do garnka,zalewam litrem wrzątku i zostawiam pod przykryciem na około godzinę.
Nalewkę filtruję,dodaje cukier,sodę i cukier waniliowy. Wszystko zagotowuję,a następnie pozostawiam do wystygnięcia.
Wlewam spirytus. Rozlewam trunek do butelek,szczelnie zamykam i odstawiam w ciemne miejsce na 6 tygodni.