Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22604
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 14920
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4707
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 44686
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 637
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 674
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22604
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 14920
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4707
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 44686
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 637
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 674
Składniki
1. Mleko zagotuj razem z masłem i cukrem. 2. Przelej do miski, dodaj wodę i lekko przestudź (około 10 minut). 3. Dodaj świeże drożdże i wymieszaj. 4. Dodaj sól i 1 szklankę mąki pszennej, wymieszaj. 5. Ciągle mieszając dodaj resztę mąki. 6. Bardzo energicznie wymieszaj (możesz użyć miksera), aż ciasto będzie gładkie (ciasto będzie bardzo miękkie i lepiące - takie ma być). 7. Dużą miskę dobrze posmaruj olejem i przełóż do niej ciasto. 8. Przykryj ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia w ciepłym miejscu (powinno podwoić swoją objętość). 9. Bardzo ostrożnie (by ciasto nie "opadło"), przełóż je na stolnicę, przekrój na pół. 10. Delikatnie uformuj bagietki, długości około 30 - 40 cm każda. 11. Przenieś je na natłuszczoną blachę i poczekaj 30 minut, by podrosły. 12. W tym czasie rozgrzej piekarnik do 230ºC. 13. Kiedy bagietki są gotowe do pieczenia spryskaj piekarnik wodą (para wodna tworzy piękną skórkę na bagietkach). 14. Włóż bagietki do piekarnika i piecz 10 minut. 15. Po tym czasie zmniejsz temperaturę do 200ºC i piecz, aż będą rumiane około 10 minut (lekko "postukane" od spodu będą brzmiały głucho). 16. Smacznego.