Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Składniki na 2 szt.
1. Mleko zagotuj razem z masłem i cukrem.
2. Przelej do miski, dodaj wodę i lekko przestudź (około 10 minut).
3. Dodaj świeże drożdże i wymieszaj.
4. Dodaj sól i 1 szklankę mąki pszennej, wymieszaj.
5. Ciągle mieszając dodaj resztę mąki.
6. Bardzo energicznie wymieszaj (możesz użyć miksera), aż ciasto będzie gładkie (ciasto będzie bardzo miękkie i lepiące - takie ma być).
7. Dużą miskę dobrze posmaruj olejem i przełóż do niej ciasto.
8. Przykryj ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia w ciepłym miejscu (powinno podwoić swoją objętość).
9. Bardzo ostrożnie (by ciasto nie "opadło"), przełóż je na stolnicę, przekrój na pół.
10. Delikatnie uformuj bagietki, długości około 30 - 40 cm każda.
11. Przenieś je na natłuszczoną blachę i poczekaj 30 minut, by podrosły.
12. W tym czasie rozgrzej piekarnik do 230ºC.
13. Kiedy bagietki są gotowe do pieczenia spryskaj piekarnik wodą (para wodna tworzy piękną skórkę na bagietkach).
14. Włóż bagietki do piekarnika i piecz 10 minut.
15. Po tym czasie zmniejsz temperaturę do 200ºC i piecz, aż będą rumiane około 10 minut (lekko "postukane" od spodu będą brzmiały głucho).
16. Smacznego.
Przepis dnia
Oryginalny sposób na zapiekankę. Dzięki temu, że bagietka/bułka paryska piecz...
Odsłon: 21557
Pyszny, łatwy i szybki do zrobienia deser lodowy „lodowa bomba” o smaku Tiram...
Odsłon: 4442
Pyszne, orzeźwiające domowe lody, które przygotujecie z 3 składników w 30 sek...
Odsłon: 100
Pyszny deser, kremowy deser. Bez jajek. Spróbujcie koniecznie!
Odsłon: 178
pyszne kotlety mogą być zrobione nie tylko z mięsa, wypróbowałam już wiele pr...
Odsłon: 156
Bardzo smaczny pasztet z łopatki wieprzowej.
Odsłon: 195
Drób jest jednym z najpopularniejszych mięs na naszych stołach. Warto więc cz...
Odsłon: 181
Pyszny, łatwy i szybki do zrobienia deser lodowy „lodowa bomba” o smaku Tiram...
Odsłon: 4442
Pyszne, orzeźwiające domowe lody, które przygotujecie z 3 składników w 30 sek...
Odsłon: 100
Pyszny deser, kremowy deser. Bez jajek. Spróbujcie koniecznie!
Odsłon: 178
pyszne kotlety mogą być zrobione nie tylko z mięsa, wypróbowałam już wiele pr...
Odsłon: 156
Bardzo smaczny pasztet z łopatki wieprzowej.
Odsłon: 195
Drób jest jednym z najpopularniejszych mięs na naszych stołach. Warto więc cz...
Odsłon: 181
Składniki
1. Mleko zagotuj razem z masłem i cukrem. 2. Przelej do miski, dodaj wodę i lekko przestudź (około 10 minut). 3. Dodaj świeże drożdże i wymieszaj. 4. Dodaj sól i 1 szklankę mąki pszennej, wymieszaj. 5. Ciągle mieszając dodaj resztę mąki. 6. Bardzo energicznie wymieszaj (możesz użyć miksera), aż ciasto będzie gładkie (ciasto będzie bardzo miękkie i lepiące - takie ma być). 7. Dużą miskę dobrze posmaruj olejem i przełóż do niej ciasto. 8. Przykryj ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia w ciepłym miejscu (powinno podwoić swoją objętość). 9. Bardzo ostrożnie (by ciasto nie "opadło"), przełóż je na stolnicę, przekrój na pół. 10. Delikatnie uformuj bagietki, długości około 30 - 40 cm każda. 11. Przenieś je na natłuszczoną blachę i poczekaj 30 minut, by podrosły. 12. W tym czasie rozgrzej piekarnik do 230ºC. 13. Kiedy bagietki są gotowe do pieczenia spryskaj piekarnik wodą (para wodna tworzy piękną skórkę na bagietkach). 14. Włóż bagietki do piekarnika i piecz 10 minut. 15. Po tym czasie zmniejsz temperaturę do 200ºC i piecz, aż będą rumiane około 10 minut (lekko "postukane" od spodu będą brzmiały głucho). 16. Smacznego.
Przepisy Pieczywo
Pieczywo
Mega szybkie bajgle
Pieczywo
Bułka pszenna z ziemniakami
Pieczywo
Bułeczki cynamonowe
Pieczywo
Pełnoziarnisty domowy chleb na zakwasie
Mega szybkie bajgle
Pyszne, szybkie, najlepsze na śniadanie bajgle…
Odsłon: 70
Bułka pszenna z ziemniakami
Smakuje wybornie i zawsze się udaje.
Odsłon: 108