Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tym razem w roli głównej bagietki z dodatkiem zakwasu żytniego. Pyszne, pulchniutkie i chrupiąc. Nie pozostaje nic innego jak tylko zrobić. Polecam, bo domowe pieczywo jest najlepsze. Poniżej przepis na 4 bagietki długości ok. 35 cm.
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 16
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 73
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 158
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 187
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 16
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 73
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 158
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 187
Składniki
Z drożdży i cukru zrobić płynny zaczyn. Pozostałe składniki włożyć do miski, dodać zaczyn i wyrobić elastyczne ciasto. Miskę przykryć i odstawić do wyrośnięcia na ok godzinę. Następnie ciasto podzielić na 4 części. Każdą poprzekładać kilka razy do środka i uformować bagietki. Przełożyć je na formy do bagietek lub na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i ułożyć je tak, żeby papier oddzielał bagietki. Następnie bagietki ponacinać i odstawić do wyrośnięcia na ok. 20 minut. Przed włożeniem do piekarnika spryskać wodą. Piec w piekarniku nagrzanym do 220 stopni góra-dół przez ok. 15 minut do zrumienienia. Studzić na kratce. SMACZNEGO!!!