Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bajgle to idealny pomysł na śniadanie czy drugie śniadanie dla każdego. Zamiast szukać piekarni, spróbuj zrobić je samemu w domowym zaciszu!
Bób to prawdziwy letni hit – nie tylko smaczny, ale i pełen wartości odżywczy...
Odsłon: 1456
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 7364
Mięciutka pierś kurczaka w kremowym pomidorowym sosie to idealny obiad w upal...
Odsłon: 2859
Bób to prawdziwy letni hit – nie tylko smaczny, ale i pełen wartości odżywczy...
Odsłon: 1456
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 7364
Mięciutka pierś kurczaka w kremowym pomidorowym sosie to idealny obiad w upal...
Odsłon: 2859
Składniki
Przygotuj ciasto. Do miski wsyp mąkę, drożdże, cukier i sól. Wymieszaj, a następnie dolej wodę i energicznie wyrabiał przez 10-15 minut, w zależności od tego, czy używasz rąk, czy miksera elektrycznego. Masa będzie dość gęsta i twarda.
Umieść ciasto w lekko naoliwionej misce, przykryj i odstaw do wyrośnięcia na ok. 60-90 minut.
Blachy do pieczenia wyłóż papierem pergaminowym. Przełóż ciasto na blat i podziel je na 8-12 części, w zależności od pożądanej wielkości.
Z każdego kawałka formuj gładką kulkę. Ułóż je na jednej z przygotowanych blach do pieczenia. Przykryj folią i odstaw na 30 minut do lekkiego wyrośnięcia.
Przygotuj łaźnię wodną. W dużym garnku zagotuj wodę z cukrem na małym ogniu. Utrzymuj bardzo delikatne wrzenie.
Przygotuj bajgle. Palcem wskazującym zrób dziurkę w każdej kulce, a następnie obracaj ciasto na palcu, rozciągając otwór, aż osiągnie średnicę ok. 4-5 cm. Ułóż po 6 bajgli na blaszce do pieczenia.
Wkładaj po 4 bajgle na raz do gotującej się wody i trzymaj je tam przez 2 minuty, a następnie obróć je i gotuj przez kolejną minutę. Wyjmij bułeczki łyżką cedzakową i ułóż je z powrotem na blaszce do pieczenia.
Wstaw bajgle do piekarnika rozgrzanego do 220 st. Celsjusza i piecz przez 20-25 minut, do ładnego zbrązowienia. Obróć je po ok. 15 minutach.
Bajgle wyjmij i pozostaw do całkowitego ostygnięcia na kratce. Podawaj po ostudzeniu i przechowuj w chlebaku.