Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
z podanej porcji wyszedł mi jeden chlebek mały okrągły i mały bochenek zwykły
To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...
Odsłon: 10486
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1336815
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszne śledzie w sosie jogurtowo-koperko...
Odsłon: 4465
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 424113
To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...
Odsłon: 10486
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1336815
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszne śledzie w sosie jogurtowo-koperko...
Odsłon: 4465
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 424113
Składniki
zakwas wymieszać z 250 ml ciepłej wody i 4 łyżkami mąki żytniej. Przykryć lnianą ściereczką i pozostawić na noc do przefermentowania.
Następnego dnia do powstałego zaczyny dodać pozostałą mąkę żytnią, mąkę pszenną, sól, wodę i inne przyprawy. Wyrobić ręcznie gładkie ciasto i odstawić do wyrośnięcia na ok. 2 godziny. Ciasto ponownie zagnieść (ok 10 min), uformować bochenki i przełożyć do wysypanych mąką koszyków rozrostowych, odstawić do wyrośnięcia na kolejne 2 godz. Piec 60-70 min. w 200 stopniach. (Chleb wyszedł dość ciężki i twardy ale smaczny)