Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
z podanej porcji wyszedł mi jeden chlebek mały okrągły i mały bochenek zwykły
Sernik Michałek to bogaty w smaku, pieczony sernik inspirowany popularnymi i...
Odsłon: 72764
Pyszna, rozgrzewająca zupa na mleku kokosowym z pastą tom yum. Zupa jest bard...
Odsłon: 541
Ciasto gruszkowe, zwane też u nas babką gruszkową, to przepis, który powinni...
Odsłon: 15594
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 3419
Sernik Michałek to bogaty w smaku, pieczony sernik inspirowany popularnymi i...
Odsłon: 72764
Pyszna, rozgrzewająca zupa na mleku kokosowym z pastą tom yum. Zupa jest bard...
Odsłon: 541
Ciasto gruszkowe, zwane też u nas babką gruszkową, to przepis, który powinni...
Odsłon: 15594
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 3419
Składniki
zakwas wymieszać z 250 ml ciepłej wody i 4 łyżkami mąki żytniej. Przykryć lnianą ściereczką i pozostawić na noc do przefermentowania.
Następnego dnia do powstałego zaczyny dodać pozostałą mąkę żytnią, mąkę pszenną, sól, wodę i inne przyprawy. Wyrobić ręcznie gładkie ciasto i odstawić do wyrośnięcia na ok. 2 godziny. Ciasto ponownie zagnieść (ok 10 min), uformować bochenki i przełożyć do wysypanych mąką koszyków rozrostowych, odstawić do wyrośnięcia na kolejne 2 godz. Piec 60-70 min. w 200 stopniach. (Chleb wyszedł dość ciężki i twardy ale smaczny)