Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
z podanej porcji wyszedł mi jeden chlebek mały okrągły i mały bochenek zwykły
Do świąt Bożego Narodzenia coraz bliżej. Dlatego, jeśli planujesz upiec pyszn...
Odsłon: 93703
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 2681
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 3508
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 1610
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 2282
Do świąt Bożego Narodzenia coraz bliżej. Dlatego, jeśli planujesz upiec pyszn...
Odsłon: 93703
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 2681
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 3508
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 1610
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 2282
Składniki
zakwas wymieszać z 250 ml ciepłej wody i 4 łyżkami mąki żytniej. Przykryć lnianą ściereczką i pozostawić na noc do przefermentowania.
Następnego dnia do powstałego zaczyny dodać pozostałą mąkę żytnią, mąkę pszenną, sól, wodę i inne przyprawy. Wyrobić ręcznie gładkie ciasto i odstawić do wyrośnięcia na ok. 2 godziny. Ciasto ponownie zagnieść (ok 10 min), uformować bochenki i przełożyć do wysypanych mąką koszyków rozrostowych, odstawić do wyrośnięcia na kolejne 2 godz. Piec 60-70 min. w 200 stopniach. (Chleb wyszedł dość ciężki i twardy ale smaczny)