Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
z podanej porcji wyszedł mi jeden chlebek mały okrągły i mały bochenek zwykły
Smaczne i proste w przygotowaniu kotlety mielone z mięsa wieprzowo - wołowego.
Odsłon: 900
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 6023
Przepis dnia
Lekka warzywna zapiekanka z ziemniakami, cukinią i białym serem. Warto trochę...
Odsłon: 9856
Smaczne i proste w przygotowaniu kotlety mielone z mięsa wieprzowo - wołowego.
Odsłon: 900
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 6023
Przepis dnia
Lekka warzywna zapiekanka z ziemniakami, cukinią i białym serem. Warto trochę...
Odsłon: 9856
Składniki
zakwas wymieszać z 250 ml ciepłej wody i 4 łyżkami mąki żytniej. Przykryć lnianą ściereczką i pozostawić na noc do przefermentowania.
Następnego dnia do powstałego zaczyny dodać pozostałą mąkę żytnią, mąkę pszenną, sól, wodę i inne przyprawy. Wyrobić ręcznie gładkie ciasto i odstawić do wyrośnięcia na ok. 2 godziny. Ciasto ponownie zagnieść (ok 10 min), uformować bochenki i przełożyć do wysypanych mąką koszyków rozrostowych, odstawić do wyrośnięcia na kolejne 2 godz. Piec 60-70 min. w 200 stopniach. (Chleb wyszedł dość ciężki i twardy ale smaczny)