Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Maślane bułeczki drożdżowe w formie rozety (do odrywania od większej całości) można spotkać w różnych regionach Polski. Białostockie róże są niezbyt słodkie, długo zachowują wilgotność – idealne do konfitury i kubka kakao.
Tortownica 26 cm
Jak się okazuje, przygotowanie pysznych pączków nie musi być ani drogie, anie...
Odsłon: 1787
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 2277
My Polacy lubimy zapiekanki na bułce paryskiej. Dzisiejsza moja propozycja na...
Odsłon: 71
Coś dla miłośników łososia i coś dla tych, którzy nawet za nim nie przepadają...
Odsłon: 153
Smaczne, proste i szybkie ciasto, z którym poradzi sobie każda początkująca g...
Odsłon: 1421
Jak się okazuje, przygotowanie pysznych pączków nie musi być ani drogie, anie...
Odsłon: 1787
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 2277
My Polacy lubimy zapiekanki na bułce paryskiej. Dzisiejsza moja propozycja na...
Odsłon: 71
Coś dla miłośników łososia i coś dla tych, którzy nawet za nim nie przepadają...
Odsłon: 153
Smaczne, proste i szybkie ciasto, z którym poradzi sobie każda początkująca g...
Odsłon: 1421
Składniki
Ogrzej maślankę i jajka do temperatury pokojowej. Roztop masło i odstaw do przestudzenia. Mleko podgrzej do temperatury około 37°C. Połącz je z cukrem i 1 łyżką mąki. Rozkrusz do mleka drożdże i wymieszaj do połączenia składników (drożdże mają się rozpuścić w mleku). Przykryj naczynie z zaczynem bawełnianą ściereczką i odstaw na kwadrans w ciepłe miejsce.
Połącz rozczyn z masłem (płynnym, ale nie gorącym), jednym rozkłóconym jajkiem i maślanką. Przesiej do masy mąkę i sól. Zagnieć wszystkie składniki na gładkie, elastyczne ciasto – ręcznie lub mikserem z hakami. Uformuj z niego kulę, umieść w natłuszczonej misce, przykryj ją bawełnianą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około godzinę.
Gdy ciasto podwoi swoją objętość, podziel je na 7 równych porcji. Z każdej porcji oderwij taki sam kawałek i utocz z niego niewielką kulkę. Resztę ciasta rozwałkuj na okrągłe placuszki. Kulki ułóż na środku placuszków. Ponacinaj placuszki promieniście od kulki do brzegu – tak, by powstały 4 trójkąty (jak w pokrojonej na 4 części pizzy). Przykryj każdą kulkę wszystkimi 4 trójkątami po kolei, formując w ten sposób róże.
Ułóż róże w tortownicy o średnicy 26 cm z dnem wyłożonym papierem do pieczenia. Posmaruj każdą rozkłóconym jajkiem (z użyciem pędzelka silikonowego) i oprósz sezamem. Odstaw jeszcze na 30 minut w ciepłe miejsce. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz przez około 30-40 minut – aż róże się zarumienią.