Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Błyskawiczne bułeczki drożdżowe to dobry pomysl, gdy bardzo nam się chce czegoś słodkiego. Bez wyrastania i długiego czekania. Taki do popołudniowej kawki, na jedno posiedzenie.
Jest to pyszne ciasto na biszkopcie, z kremem z mlekiem w proszku i ryżem pre...
Odsłon: 457
Kurczak w sosie pomarańczowym to danie nawiązujące do kuchni orientalnej. Jes...
Odsłon: 3067
Bezowy deser cytrynowy wymaga nieco pracy i czasu poświęconego na pieczenie c...
Odsłon: 2142
Zapiekane ziemniaki z duszoną cebulą mogą być świetną alternatywą dla podobne...
Odsłon: 9706
Jest to pyszne ciasto na biszkopcie, z kremem z mlekiem w proszku i ryżem pre...
Odsłon: 457
Kurczak w sosie pomarańczowym to danie nawiązujące do kuchni orientalnej. Jes...
Odsłon: 3067
Bezowy deser cytrynowy wymaga nieco pracy i czasu poświęconego na pieczenie c...
Odsłon: 2142
Zapiekane ziemniaki z duszoną cebulą mogą być świetną alternatywą dla podobne...
Odsłon: 9706
Składniki
Drożdże wsypać do mleka i dodać cukier. Do miski przesiać mąkę, dodać masło, jajko, twaróg i sól. Zamieszać i wlać drożdże rozpuszczone w mleku. Zagnieść i wyrabiać ciasto do 5 minut.
Ciasto podzielić na 2 równe kawałki. Każdy kawałek rozwałkować na koło, tak jak na rogaliki, posypać chipsami, ciasto zwinać w kulę i ponownie rozwałkować na koło. Naciąć nożem jak na rogaliki: najpierw na 2 połowy, potem ćwiartki. W sumie na 8 trójkątów. Podobnie postępować z drugim kawałkiem. Dla dekoracji można posypać jeszcze chipsy po wierzchu i delikatnie wcisnąć w ciasto.
Prostokątną foremkę wyłożyć papierem do pieczenia i położyć bułeczki. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temperaturze 180 stopni okolo 25 minut na złoty kolor.