Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Myślisz, że przygotowanie brioszki to skomplikowany proces? Nic bardziej mylnego! Dzięki naszemu przepisowi nawet początkujący piekarz poradzi sobie z tym zadaniem. Pokażemy Ci, że zrobienie własnoręcznie tego francuskiego przysmaku wcale nie jest trudne. Wystarczy kilka prostych składników i odrobina cierpliwości, a w Twojej kuchni zapanuje aromat świeżo upieczonej brioszki.
Dwie małe keksówki około 22-23 cm lub jedna duża około 30 cm.
To najlepsze rogaliki, które możesz zrobić w domu. Ciasto jest puszyste i zac...
Odsłon: 35595
Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1174
Dynia to prawdziwa królowa jesiennego stołu. Jest smaczna, zdrowa i łatwa w p...
Odsłon: 1747
Przepis dnia
Gołąbki bez zawijania to uproszczona forma tradycyjnych gołąbków, czyli kotle...
Odsłon: 5928
To najlepsze rogaliki, które możesz zrobić w domu. Ciasto jest puszyste i zac...
Odsłon: 35595
Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1174
Dynia to prawdziwa królowa jesiennego stołu. Jest smaczna, zdrowa i łatwa w p...
Odsłon: 1747
Przepis dnia
Gołąbki bez zawijania to uproszczona forma tradycyjnych gołąbków, czyli kotle...
Odsłon: 5928
Składniki
Masło rozpuść w rondelku, a mleko podgrzej, aby było ciepłe, ale nie gorące. Do wysokiego naczynia wlej mleko, dodaj łyżkę cukru, 2 łyżki mąki oraz wkrusz drożdże. Wymieszaj wszystko dokładnie, aby składniki się połączyły. Odstaw pod przykryciem w ciepłe i suche miejsce. Poczekaj aż rozczyn zacznie się pienić.
Do miski wsyp pozostałą część mąki, cukier, sól oraz wbij jajka. Przelej wyrośnięty rozczyn i zacznij wyrabiać ciasto. Kiedy składniki początkowo się połączą, wlej rozpuszczone masło. Wyrabiaj dalej około 10 minut. Przykryj ściereczką i odstaw na 90 minut do wyrośnięcia.
Ciasto zagnieć delikatnie dłonią. Przykryj miskę folią lub talerzem i przełóż do lodówki na całą noc.
Następnego dnia wyciągnij ciasto na brioszkę i zacznij zagniatać. Po kilku minutach odstaw, aby zyskało temperaturę pokojową.
Dwie keksówki o długości około 22-23 centymetry oprósz mąką. Ciasto podziel na dwie części, a następnie na 4-5 mniejszych. Z każdej z nich zrób kulkę i ułóż w keksówce, dość blisko siebie. Wierzch posmaruj rozkłóconym jajkiem. Możesz też użyć jednej długiej keksówki powyżej 30 centymetrów. Piecz w temperaturze 180°C około 25 minut.