Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Na myśl o brioszce od razu wyobrażamy sobie pyszne francuskie śniadanie popijane ciepłą kawą w pełnym słońcu. To wyjątkowe słodkie pieczywo może być urozmaicone konfiturą albo po prostu świeżym masłem. Przepis, który znajdziesz poniżej, inspirowany jest recepturą z 1908 roku! Został opublikowany w książce "Piekarnia i cukiernia wytworna i gospodarska" Marty Norkowskiej.
Wymiary blachy: ok. 34x24 cm
Szybka i smaczna
Odsłon: 13828
Smażone udka i pierś z kaczki podane z podpieczonymi, młodymi ziemniakami i u...
Odsłon: 27
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 10161
Szybka i smaczna
Odsłon: 13828
Smażone udka i pierś z kaczki podane z podpieczonymi, młodymi ziemniakami i u...
Odsłon: 27
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 10161
Składniki
Ciepłą wodę wlej do wysokiego naczynia. Wkrusz drożdże, dodaj 2-3 łyżki mąki oraz odrobinę soli. Zamieszaj i odstaw do wyrośnięcia.
Po około 20 minutach umieść pozostałe składniki w dużej misce. Przelej zaczyn i zacznij wyrabiać ciasto aż będzie gładkie. Podsyp mąką, zakryj folią spożywczą, a następnie umieść na całą noc w lodówce.
Ciasto powinno odrobinę zgęstnieć i podwoić swoją objętość. Ponownie je wyrób przez kilka minut. Podsypując odrobiną mąki, podziel ciasto na około 8 części. Układaj je jedna obok drugiej na blaszce. Piecz w rozgrzanym piekarniku do 180 stopni Celsjusza przez około 40 minut.