Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Na myśl o brioszce od razu wyobrażamy sobie pyszne francuskie śniadanie popijane ciepłą kawą w pełnym słońcu. To wyjątkowe słodkie pieczywo może być urozmaicone konfiturą albo po prostu świeżym masłem. Przepis, który znajdziesz poniżej, inspirowany jest recepturą z 1908 roku! Został opublikowany w książce "Piekarnia i cukiernia wytworna i gospodarska" Marty Norkowskiej.
Wymiary blachy: ok. 34x24 cm
Ten przepis polecam tym, którzy nie są mocni w gotowaniu a chcą zjeść coś pys...
Odsłon: 1477
Pulpety w sosie chrzanowo -koperkowym to pomysł na szybki obiad. Możemy je p...
Odsłon: 1667
Przepyszny chleb z dodatkiem malasy trzcinowej. Dzięki niej chleb jest lekko...
Odsłon: 60
Ten przepis polecam tym, którzy nie są mocni w gotowaniu a chcą zjeść coś pys...
Odsłon: 1477
Pulpety w sosie chrzanowo -koperkowym to pomysł na szybki obiad. Możemy je p...
Odsłon: 1667
Przepyszny chleb z dodatkiem malasy trzcinowej. Dzięki niej chleb jest lekko...
Odsłon: 60
Składniki
Ciepłą wodę wlej do wysokiego naczynia. Wkrusz drożdże, dodaj 2-3 łyżki mąki oraz odrobinę soli. Zamieszaj i odstaw do wyrośnięcia.
Po około 20 minutach umieść pozostałe składniki w dużej misce. Przelej zaczyn i zacznij wyrabiać ciasto aż będzie gładkie. Podsyp mąką, zakryj folią spożywczą, a następnie umieść na całą noc w lodówce.
Ciasto powinno odrobinę zgęstnieć i podwoić swoją objętość. Ponownie je wyrób przez kilka minut. Podsypując odrobiną mąki, podziel ciasto na około 8 części. Układaj je jedna obok drugiej na blaszce. Piecz w rozgrzanym piekarniku do 180 stopni Celsjusza przez około 40 minut.