Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Puszyste i aromatyczne bułeczki idealne na sobotnie śniadanie.
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 10820
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6209
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5378
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 13131
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 4870
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 10820
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6209
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5378
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 13131
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 4870
Składniki
Zaczynam od przygotowania zaczynu. Podgrzewam mleko i wodę, które następnie przelewam do miseczki. Dodaję cukier i pokruszone drożdże. Pozostawiam pod przykryciem w ciepłym miejscu na około 15 minut.
Masło roztapiam w rondelku i pozostawiam, żeby przestygło, a w tym czasie do miski przesiewam mąkę, dodaję sól i przyprawy. Następnie wlewam wyrośnięty zaczyn i wyrabiam ciasto. Pod koniec dodaję przestudzony tłuszcz i wyrabiam (Jeśli tłuszcz nie będzie się wchłaniał, dodaj odrobinkę mąki). Miskę z ciastem przykrywam bawełnianą ściereczką i pozostawiam w ciepłym miejscu na ok. 1,5 godziny.
Wyrośnięte ciasto ponownie zagniatam i formuję z niego bułeczki (okrągłe, podłużne - według uznania), które układam na blaszce, a następnie przykrywam ściereczką i pozostawiam w ciepłym miejscu na ok. 30 minut.
Wyrośnięte bułki smaruję białkiem i układam na nich starty ser. Piekę w temperaturze 220 st. C. przez ok 20 minut.