Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Puszyste i aromatyczne bułeczki idealne na sobotnie śniadanie.
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113262
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 689
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 1210
Sprawdzony przepis na zaprawę do karkówki. Mięso, które w niej poleży jest so...
Odsłon: 772
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113262
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 689
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 1210
Sprawdzony przepis na zaprawę do karkówki. Mięso, które w niej poleży jest so...
Odsłon: 772
Składniki
Zaczynam od przygotowania zaczynu. Podgrzewam mleko i wodę, które następnie przelewam do miseczki. Dodaję cukier i pokruszone drożdże. Pozostawiam pod przykryciem w ciepłym miejscu na około 15 minut.
Masło roztapiam w rondelku i pozostawiam, żeby przestygło, a w tym czasie do miski przesiewam mąkę, dodaję sól i przyprawy. Następnie wlewam wyrośnięty zaczyn i wyrabiam ciasto. Pod koniec dodaję przestudzony tłuszcz i wyrabiam (Jeśli tłuszcz nie będzie się wchłaniał, dodaj odrobinkę mąki). Miskę z ciastem przykrywam bawełnianą ściereczką i pozostawiam w ciepłym miejscu na ok. 1,5 godziny.
Wyrośnięte ciasto ponownie zagniatam i formuję z niego bułeczki (okrągłe, podłużne - według uznania), które układam na blaszce, a następnie przykrywam ściereczką i pozostawiam w ciepłym miejscu na ok. 30 minut.
Wyrośnięte bułki smaruję białkiem i układam na nich starty ser. Piekę w temperaturze 220 st. C. przez ok 20 minut.