Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis bierze udział w konkursie
Są tu fani pieczywa czosnkowego... dla Was te pyszne bułeczki czosnkowe z serem! Są rewelacyjne, zazwyczaj królują na moich imprezach grillowych, schodzą w mig, niektórzy twierdzą, że nawet mięsa do grilla nie trzeba, bułki wymiatają :-) z poniższego przepisu wyszło 20 sztuk:
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 255
Risotto bardzo często gości w moim domu. To danie, które za każdym razem może...
Odsłon: 1058
Bardzo pożywne, pełne białka danie, bez węglowodanów.
Odsłon: 62
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 255
Risotto bardzo często gości w moim domu. To danie, które za każdym razem może...
Odsłon: 1058
Bardzo pożywne, pełne białka danie, bez węglowodanów.
Odsłon: 62
Składniki
Drożdże razem z cukrem rozpuścić w wodzie. Do miski wsypać mąkę, sól, wlać olej i wodę z drożdżami. Wyrobić elastyczne ciasto, miskę przykryć ręcznikiem lub folią spożywczą i odstawić do wyrośnięcia na ok. 40-50 minut (ma podwoić objętość).
W tym czasie przygotować masło czosnkowe. Masło roztopić, dodać przeciśnięty przez prasę czosnek i doprawić.
Ciasto po wyrośnięciu przekroić na pół i każdą część rozwałkować na taki prostokąt, żeby zmieściło się na nim 6 plastrów sera. Każdą część pędzelkiem posmarować masłem. Na jedną ułożyć ser i przykryć drugim ciastem. Dokładnie docisnąć i skleić brzegi.
Przeciąć wzdłuż długiego boku na pół, następnie wzdłuż krótkiego boku na paski szerokości 1,5-2 cm (mnie wyszło w sumie 20 pasków). Każdy pasek zwinąć w spiralkę, a następnie do środka w ślimak. Końcówki podłożyć do dołu.
Odłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Chwilę zostawić do wyrośnięcia. Piekarnik nagrzać do 200 stopni góra-dół. Piec ok. 15-20 minut do zrumienienia. SMACZNEGO!!!