Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dzisiaj polecam bułeczki drożdżowe z kurczakiem. Są one idealne na ciepłą przekąskę lub jako dodatek do obiadu. Miękkie, puszyste ciasto drożdżowe w połączeniu z delikatnym mięsem kurczaka tworzy wyjątkową kompozycję smaków. Można je podać z różnymi sosami, na przykład czosnkowym albo pomidorowym, co dodatkowo wzbogaci ich smak. Gwarantuję, że te bułeczki będą smakować każdemu, nawet najbardziej wybrednym smakoszom. Smacznego!
Smaki Grecji!
Odsłon: 100
Smaki Grecji!
Odsłon: 100
Składniki
Przygotowanie ciasta Letnie mleko oraz wodę wlewamy do miski, następnie dodajemy olej, cukier (aby drożdże pracowały), sól i suche drożdże. Dokładnie wszystko wymieszać, aż do rozpuszczenia drożdży. Następnie dodajemy mąkę, na początek małymi porcjami, gdy będzie już nieco gęste możemy dodać pozostałą mąkę, można wyłożyć na stolnicę i wyrobić ciasto aby było gładkie. Gotowe ciasto przełożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na około godziny.
Przygotowanie kurczaka Filet z kurczaka pokroić na małe kawałeczki. Na niewielkiej ilości oleju podsmażyć cebulkę, jak cebulka będzie już zarumieniona dodać kurczaka i doprawić przyprawą z kurczaka oraz suszonymi pomidorami. Podsmażonego fileta przełożyć na ręcznik papierowy, aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Jak kurczak będzie już przestudzony wymieszać z tartym serem.
Przygotowanie bułeczek Jak ciasto będzie już wyrośnięte przekładamy na stolnicę, wyrabiamy ciasto dzielimy na 18 równych części. Każdy kawałek ciasta rozpłaszczamy dajemy podsmażonego kurczaka z serem i dokładnie sklejamy. Gotowe bułeczki odstawić w ciepłe miejsce na ok 30 minut do wyrośnięcia. Przed wstawieniem do piekarnika posmarować roztrzepanym jajkiem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (można również zwiększyć do 190 ), pieczemy ok 15-20 minut.