Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dzisiaj polecam bułeczki drożdżowe z kurczakiem. Są one idealne na ciepłą przekąskę lub jako dodatek do obiadu. Miękkie, puszyste ciasto drożdżowe w połączeniu z delikatnym mięsem kurczaka tworzy wyjątkową kompozycję smaków. Można je podać z różnymi sosami, na przykład czosnkowym albo pomidorowym, co dodatkowo wzbogaci ich smak. Gwarantuję, że te bułeczki będą smakować każdemu, nawet najbardziej wybrednym smakoszom. Smacznego!
Ten przepis polecam tym, którzy nie są mocni w gotowaniu a chcą zjeść coś pys...
Odsłon: 1198
Wakacyjne smaki w lekkiej odsłonie.
Odsłon: 148
Z wykorzystaniem warzyw z rosołu i świetnie doprawione.
Odsłon: 466
Pomysł na krewetki w sosie korma. Składniki i proporcje wzięłam z kilku przep...
Odsłon: 72
Ten przepis polecam tym, którzy nie są mocni w gotowaniu a chcą zjeść coś pys...
Odsłon: 1198
Wakacyjne smaki w lekkiej odsłonie.
Odsłon: 148
Z wykorzystaniem warzyw z rosołu i świetnie doprawione.
Odsłon: 466
Pomysł na krewetki w sosie korma. Składniki i proporcje wzięłam z kilku przep...
Odsłon: 72
Składniki
Przygotowanie ciasta Letnie mleko oraz wodę wlewamy do miski, następnie dodajemy olej, cukier (aby drożdże pracowały), sól i suche drożdże. Dokładnie wszystko wymieszać, aż do rozpuszczenia drożdży. Następnie dodajemy mąkę, na początek małymi porcjami, gdy będzie już nieco gęste możemy dodać pozostałą mąkę, można wyłożyć na stolnicę i wyrobić ciasto aby było gładkie. Gotowe ciasto przełożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na około godziny.
Przygotowanie kurczaka Filet z kurczaka pokroić na małe kawałeczki. Na niewielkiej ilości oleju podsmażyć cebulkę, jak cebulka będzie już zarumieniona dodać kurczaka i doprawić przyprawą z kurczaka oraz suszonymi pomidorami. Podsmażonego fileta przełożyć na ręcznik papierowy, aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Jak kurczak będzie już przestudzony wymieszać z tartym serem.
Przygotowanie bułeczek Jak ciasto będzie już wyrośnięte przekładamy na stolnicę, wyrabiamy ciasto dzielimy na 18 równych części. Każdy kawałek ciasta rozpłaszczamy dajemy podsmażonego kurczaka z serem i dokładnie sklejamy. Gotowe bułeczki odstawić w ciepłe miejsce na ok 30 minut do wyrośnięcia. Przed wstawieniem do piekarnika posmarować roztrzepanym jajkiem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (można również zwiększyć do 190 ), pieczemy ok 15-20 minut.