Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Mój ulubiony przepis na drożdżówki. Tym razem do masy serowej dodałam trochę pieczonej dyni.
Kurczak tikka masala to znane i lubiane danie kuchni azjatyckiej. Mięso podan...
Odsłon: 1672
Delikatne pupleciki otulone pysznym pesto , zapieczone w muszlach makaronowyc...
Odsłon: 1134
Delikatny schab w aromatycznym sosie , idealny na obiad.
Odsłon: 142
Kurczak tikka masala to znane i lubiane danie kuchni azjatyckiej. Mięso podan...
Odsłon: 1672
Delikatne pupleciki otulone pysznym pesto , zapieczone w muszlach makaronowyc...
Odsłon: 1134
Delikatny schab w aromatycznym sosie , idealny na obiad.
Odsłon: 142
Składniki
Około 13 sztuk. Mąkę przesiać do miski. Rozczyn :drożdże wymieszać z łyżeczką cukru i odrobiną letniego mleka, gdy podrośnie przełożyć do mąki. Dodać resztę składników i zagnieść. Wyrobić ciasto, odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia, na około 40-60 minut. W tym czasie przygotować nadzienie serowe, łącząc i ucierając dokładnie wszystkie składniki, ja dodałam połowę żółtka z jajka do smarowania.
Wyrośnięte ciasto krótko wyrobić i podzielić na 13 równych części. Uformować z nich kule, układać na blaszce wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia. Przykryć ręczniczkiem kuchennym, odstawić na 20 - 30 minut do ponownego wyrośnięcia.
Po tym czasie używając szklanki zrobić w każdej bułeczce mocne wgłębienie, prawie do samej blachy, posypać cynamonem wymieszanym z odrobiną cukru i nałożyć nadzienie serowo-dyniowe. Ciasto posmarować dla połysku pozostałym jajkiem roztrzepanym z 1 łyżką mleka i cukrem. Piec około 20-25 minut w temperaturze 180 º C. Wyjąć, wystudzić na kratce.