Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Delikatne , pięknie pachnące, z dodatkiem borówek oraz czekolady zachwycają smakiem.
blaszka do pieczenia 24 x 35 cm, stolnica, wałek, miseczka , naczynie
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 147
Na andrzejkowy wieczór postanowiłam po raz pierwszy w życiu przygotować steki...
Odsłon: 346
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 10824
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 147
Na andrzejkowy wieczór postanowiłam po raz pierwszy w życiu przygotować steki...
Odsłon: 346
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 10824
Składniki
Mąkę przesiać. 100g masła rozpuścić. Mleko lekko podgrzać. Drożdże pokruszyć do miseczki dodać trochę cukru, mleka , 1 łyżkę mąki , dokładnie rozpuścić, pozostawić aż zaczną rosnąć. Do naczynia dodać 4 żółtka, 1 całe jajko , ubić z cukrem, dodać mleko, mąkę, szczyptę soli, 1/2 łyżeczki kardamonu, rosnące drożdże , mieszać aż ciasto będzie stanowiło jednolitą konsystencję, dodać roztopione masło, wyrabiać ciasto aż będzie sprężysta i elastyczne, będzie odchodziło od ścianek naczynia.
Pozostawić do wyrośnięcia. 100 g masła wymieszać z 1/2 łyżeczki kardamonu. Gdy ciasto podwoi swoją objętość , wyłożyć na stolnicę podsypaną mąką. Podzielić na 4 części. Każdą część posmarować masłem wymieszanym z kardamonem, zwinąć w rulon.
Podzielić na 6 części , lekko spłaszczyć i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. W miejsca zwinięcia ciasta włożyć borówki i kostki czekolady. Tak postępować do wyczerpania składników.
Pozostawić bułeczki do wyrośnięcia . Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Bułeczki posmarować roztrzepanym białkiem , posypać mielonymi orzechami, wstawić do piekarnika i piec 15 minut lub dobrego zrumienienia bułeczek.