Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Maślane bułeczki to pomysł na śniadanie lub przekąskę. Będą genialnie smakować podane z domowym dżemem czy posmarowane po prostu masłem. Z podanych proporcji wychodzi 8 bułeczek, jeśli chcesz przygotować ich więcej, podwój składniki. Bułeczki maślane możesz zamrozić, po rozmrożeniu będą równie smaczne, co świeże.
Zdrowe, smaczne pierogi w których nadzienie nadaje im wyjątkowy smak.
Odsłon: 128
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1197
Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 31242
Sernik baskijski to zdecydowanie petarda, a sernik baskijski pistacjowy to po...
Odsłon: 3664
Prawdziwa włoska carbonara Magdy Gessler nie wymaga wielu składników, aby był...
Odsłon: 4641
Proste, dość szybkie, bardzo smaczne. Niby znane ale jednak nieco inne.
Odsłon: 8132
Zdrowe, smaczne pierogi w których nadzienie nadaje im wyjątkowy smak.
Odsłon: 128
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1197
Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 31242
Sernik baskijski to zdecydowanie petarda, a sernik baskijski pistacjowy to po...
Odsłon: 3664
Prawdziwa włoska carbonara Magdy Gessler nie wymaga wielu składników, aby był...
Odsłon: 4641
Proste, dość szybkie, bardzo smaczne. Niby znane ale jednak nieco inne.
Odsłon: 8132
Składniki
Mleko podgrzej, powinno być ciepłe, ale nie gorące.
Do miseczki wkrusz drożdże, dodaj 1 łyżeczkę cukru i wlej mleko. Całość dokładnie wymieszaj, po czym wsyp 3 łyżeczki mąki i ponowne wymieszaj. Przykryj ściereczką i odstaw na 15 minut.
Do większej miski przesiej resztę mąki wraz z solą. Dodaj zaczyn, jajko, cukier i śmietankę. Wymieszaj wszystko za pomocą drewnianej łyżki, następnie wyrób rękoma gładkie ciasto.
Gotową masę przykryj ściereczką i odstaw na 40 minut.
Gdy ciasto podwoi swoją objętość przełóż je na stolnicę i ponownie wyrób, tym razem bardzo krótko. Podziel na 8 równych części, każdą uformuj w kulę.
Żeliwne, okrągłe naczynie wysmaruj masłem klarowanym, przełóż na nie kulki ciasta, układając ciasno obok siebie. Odstaw do wyrośnięcia na 30 minut.
Po upływie czasu każdy z kawałków posmaruj mlekiem.
Bułeczki piecz w 175 stopniach Celsjusza z funkcją termoobiegu przez 15-20 minut, do złotego koloru.