Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bułeczki mleczne z nadzieniem doskonale smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno. Ten prosty, a zarazem smaczny wypiek z pewnością będzie skarbem w twoim notesie z przepisami. Udadzą sę nawet, jeśli do tej pory nie byłeś mistrzem wypieków.
Smaki Grecji!
Odsłon: 34
Szybka , smaczna i aromatyczna zupa.
Odsłon: 1093
Polecam proste, szybkie i pożywne danie - jajka w sosie koperkowym. Smaczny s...
Odsłon: 147
Smaki Grecji!
Odsłon: 34
Szybka , smaczna i aromatyczna zupa.
Odsłon: 1093
Polecam proste, szybkie i pożywne danie - jajka w sosie koperkowym. Smaczny s...
Odsłon: 147
Składniki
Mleko podgrzej, aby było ciepłe. Przelej je do wysokiego naczynia. Wkrusz świeże drożdże, dodaj po łyżce cukru i mąki. Całość dokładnie wymieszaj, aby drożdże się rozpuściły. Przykryj ściereczką i odstaw na około 10 minut, aby zaczyn zaczął pracować.
Do dużej miski wsyp pozostałą mąkę, cukier i odrobinę soli. Wbij jajka. Przelej zaczyn i zacznij zagniatać ciasto. Kiedy składniki się połączą, dodaj masło. Wyrabiaj bułeczki mleczne tak długo aż będziesz czuć pęcherzyki powietrza pod dłonią a tłuszcz się wchłonie.
Ciasto uformuj w kulę, podsyp jeszcze delikatnie mąką i odstaw w ciepłe, suche miejsce, przykrywając ściereczką. Po półtorej godzinie powinno podwoić swoją objętość. Wtedy podziel ciasto na około 10-12 części. Każdą z nich rozpłaszcz w dłoni, a na środek wyłóż po łyżeczce konfitury. Zlep brzegi i zrób kulki. Układaj je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Zostaw na około 10 minut do drugiego wyrośnięcia.
Składniki na kruszonkę, czyli mąkę pszenną, masło i cukier połącz ze sobą dokładnie. Posyp nią bułeczki mleczne i przełóż do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni Celsjusza. Piecz około 20 minut.