Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bułeczki mleczne z nadzieniem doskonale smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno. Ten prosty, a zarazem smaczny wypiek z pewnością będzie skarbem w twoim notesie z przepisami. Udadzą sę nawet, jeśli do tej pory nie byłeś mistrzem wypieków.
Koniecznie muszą znaleźć się w spiżarni. Są bardzo smaczne. Można wykorzystać...
Odsłon: 1802
Pychota. Plińce z pomoczką czyli placki ziemniaczane po mazursku. Placki ziem...
Odsłon: 8366
Polecam, z miodem. Ja robię pikle ogórkowe każdego roku i wszystkie słoiczki...
Odsłon: 751
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1253418
Polecam.
Odsłon: 1457
Koniecznie muszą znaleźć się w spiżarni. Są bardzo smaczne. Można wykorzystać...
Odsłon: 1802
Pychota. Plińce z pomoczką czyli placki ziemniaczane po mazursku. Placki ziem...
Odsłon: 8366
Polecam, z miodem. Ja robię pikle ogórkowe każdego roku i wszystkie słoiczki...
Odsłon: 751
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1253418
Polecam.
Odsłon: 1457
Składniki
Mleko podgrzej, aby było ciepłe. Przelej je do wysokiego naczynia. Wkrusz świeże drożdże, dodaj po łyżce cukru i mąki. Całość dokładnie wymieszaj, aby drożdże się rozpuściły. Przykryj ściereczką i odstaw na około 10 minut, aby zaczyn zaczął pracować.
Do dużej miski wsyp pozostałą mąkę, cukier i odrobinę soli. Wbij jajka. Przelej zaczyn i zacznij zagniatać ciasto. Kiedy składniki się połączą, dodaj masło. Wyrabiaj bułeczki mleczne tak długo aż będziesz czuć pęcherzyki powietrza pod dłonią a tłuszcz się wchłonie.
Ciasto uformuj w kulę, podsyp jeszcze delikatnie mąką i odstaw w ciepłe, suche miejsce, przykrywając ściereczką. Po półtorej godzinie powinno podwoić swoją objętość. Wtedy podziel ciasto na około 10-12 części. Każdą z nich rozpłaszcz w dłoni, a na środek wyłóż po łyżeczce konfitury. Zlep brzegi i zrób kulki. Układaj je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Zostaw na około 10 minut do drugiego wyrośnięcia.
Składniki na kruszonkę, czyli mąkę pszenną, masło i cukier połącz ze sobą dokładnie. Posyp nią bułeczki mleczne i przełóż do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni Celsjusza. Piecz około 20 minut.