Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jedno pytanie, czy czasami macie ochotę na ciepłe bułeczki z samego rana bez wychodzenia z domu. Ja mam rozwiązanie, ponoć oryginalny szwedzki przepis. Bułeczki robi się wieczorem, wkłada do lodówki na noc, a rano tylko piecze. Pyszne!
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 112834
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 119
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 264
Sprawdzony przepis na zaprawę do karkówki. Mięso, które w niej poleży jest so...
Odsłon: 383
Placek jarosza to znakomita propozycja na lekki lunch. Puszyste ciasto z doda...
Odsłon: 667
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 112834
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 119
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 264
Sprawdzony przepis na zaprawę do karkówki. Mięso, które w niej poleży jest so...
Odsłon: 383
Placek jarosza to znakomita propozycja na lekki lunch. Puszyste ciasto z doda...
Odsłon: 667
Składniki
Mąkę wymieszałam w takich proporcjach:20 dag pszennej zwykłej, 20 dag żytniej białej, i 10 dag żytniej razowej. Jajko wyjmujemy z lodówki 2 godziny wcześniej, by osiągnęło temperaturę pokojową. Masło rozpuszczamy, studzimy do temperatury pokojowej, mleko podgrzewamy by było letnie. Nie może być gorące! Mąkę mieszamy z drożdżami i solą, wlewamy mleko, masło, dodajemy jajko, wyrabiamy mikserem. Z ciasta formujemy okrągłe bułki.
Układamy na blaszce i wstawiamy do lodówki na całą noc na najzimniejszą półkę, dzięki temu będą powoli rosły. Rano wyciągamy z lodówki, odczekać 15 min, żeby się ociepliły, smarujemy mlekiem, posypujemy ziarnem, pieczemy 15 min w około 200-230stopniach.