Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jedno pytanie, czy czasami macie ochotę na ciepłe bułeczki z samego rana bez wychodzenia z domu. Ja mam rozwiązanie, ponoć oryginalny szwedzki przepis. Bułeczki robi się wieczorem, wkłada do lodówki na noc, a rano tylko piecze. Pyszne!
Bardzo szybkie do wykonania ciasto bez pieczenia. Herbatniki z puszystym krem...
Odsłon: 197
Rewelacyjny, sezonowy obiad w 20 minut. Ziemniaczane kluseczki ze szparagami,...
Odsłon: 76
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 106
Bardzo szybkie do wykonania ciasto bez pieczenia. Herbatniki z puszystym krem...
Odsłon: 197
Rewelacyjny, sezonowy obiad w 20 minut. Ziemniaczane kluseczki ze szparagami,...
Odsłon: 76
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 106
Składniki
Mąkę wymieszałam w takich proporcjach:20 dag pszennej zwykłej, 20 dag żytniej białej, i 10 dag żytniej razowej. Jajko wyjmujemy z lodówki 2 godziny wcześniej, by osiągnęło temperaturę pokojową. Masło rozpuszczamy, studzimy do temperatury pokojowej, mleko podgrzewamy by było letnie. Nie może być gorące! Mąkę mieszamy z drożdżami i solą, wlewamy mleko, masło, dodajemy jajko, wyrabiamy mikserem. Z ciasta formujemy okrągłe bułki.
Układamy na blaszce i wstawiamy do lodówki na całą noc na najzimniejszą półkę, dzięki temu będą powoli rosły. Rano wyciągamy z lodówki, odczekać 15 min, żeby się ociepliły, smarujemy mlekiem, posypujemy ziarnem, pieczemy 15 min w około 200-230stopniach.