Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepyszne bułeczki, nie wymagające zbyt dużo pracy. Proste, a zarazem smaczne! :) Bułeczki przygotowane zgodnie z zasadami diety doktora Dukana.
Moim zdaniem połączenie ziemniaków z mięsem jest super połączeniem. Zapraszam...
Odsłon: 106
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 180
Brukiew jest idealna dla osób dbających o kondycję skóry, włosów i paznokci....
Odsłon: 142
Włoski smakołyki, a smaki w sumie polskie.
Odsłon: 107
Przepis na puszyste naleśniki ze słodkim farszem z orzechów i rodzynek polane...
Odsłon: 1399
Moim zdaniem połączenie ziemniaków z mięsem jest super połączeniem. Zapraszam...
Odsłon: 106
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 180
Brukiew jest idealna dla osób dbających o kondycję skóry, włosów i paznokci....
Odsłon: 142
Włoski smakołyki, a smaki w sumie polskie.
Odsłon: 107
Przepis na puszyste naleśniki ze słodkim farszem z orzechów i rodzynek polane...
Odsłon: 1399
Składniki
4 łyżki otrąb owsianych i 2 łyżki otrąb pszennych zalewamy jogurtem i mieszamy. Pozostałe otręby owsiane mielimy blenderem na jak najdrobniejszy puch. Przesypujemy zmielone otręby do otrąb wymieszanych z jogurtem. Dodajemy mąkę kukurydzianą i proszek do pieczenia. Rozkłócamy jajka i wlewamy je do reszty składników, zostawiają 1 łyżkę jajka do posmarowania bułeczek. Wszystko dokładnie mieszamy, by składniki dobrze się połączyły.
Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Dużą łyżką nakładamy masę na blachę tak, by wyszło 6 "placuszków" - bułeczek. Ciasto nie rozlewa się podczas pieczenia, dlatego łyżką nadajemy im ładny okrągły kształt. Smarujemy każdą bułeczkę resztką pozostawionego jajka i posypujemy ulubionymi przyprawami(w moim przypadku były to: szczypiorek, koperek, czosnek i gyros). Możemy też zostawić bułeczki czyste, bez przypraw.
Wstawiamy blachę z bułeczkami do rozgrzanego do 170*C piekarnika na 20 minut, a na ostatnie 5 minut, jeśli mamy taką możliwość, włączamy termoobieg, by bułeczki ładnie się zrumieniły. Po upieczeniu zostawiamy bułeczki do ostygnięcia i przechowujemy je w zamkniętym pojemniku, by się nie zeschły.
Bułeczki wyśmienicie smakują posmarowane serkiem twarogowym i obłożone wędliną, pomidorem i ogórkiem. Oczywiście dodatki mogą być różne :) Smacznego!
***Nie są to bułeczki "prosto z piekarni", okrąglutkie i super wyrośnięte, jednak są one bardzo smaczne. Pierwszy raz spróbowałam ich na diecie, ale z pewnością zostaną ze mną nawet po jej zakończeniu :) Osoby na diecie mogą zjeść dziennie 2 takie bułeczki :)